Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και σωματικό βάρος. Πώς συνδέονται.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και σωματικό βάρος. Πώς συνδέονται.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, προκαλώντας παράλληλα αυξομειώσεις στο βάρος και ιδιαίτερη δυσκολία μείωσης των περιττών κιλών.

Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης που παράγουν οι ωοθήκες, θεωρείται ότι αποτελούν βασικό παράγοντα εμφάνισης των συμπτωμάτων ακμής και αύξησης βάρους του συνδρόμου.

Το σωματικό βάρος συνδέεται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών με 4 τρόπους:

  1. Αίσθημα πείνας

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζει την γκρελίνη και τη λεπτίνη, τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνεχώς η ανάγκη για φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα ο οργανισμός δεν χρειάζεται ενέργεια και παράλληλα καθυστερεί το αίσθημα του κορεσμού.

  1. Αργός μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πιο αργός, οπότε το πλεόνασμα ενέργειας από τις τροφές που καταναλώνουν, αποθηκεύεται ως λίπος. Επιπλέον, το σώμα είναι «προγραμματισμένο» να κατακρατά το λίπος. Έτσι, μια διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης.

  1. Πιθανότητα αντίστασης στην ινσουλίνη

Η επιπλέον τεστοστερόνη που παράγεται, αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη από τον οργανισμό. Η λειτουργία αυτής της ορμόνης είναι να εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καθοδηγεί τη συσσώρευση λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

  1. Διαταραχές στη διάθεση

Στις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρατηρούνται συχνά μεταβολές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, ακόμη ένα χαρακτηριστικό στην συμπεριφορά είναι η υπερφαγία και τα μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Τόσο η Ομοιοπαθητική θεραπεία, όσο και ο Βελονισμός μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Ομοιοπαθητική