Ψυχογενής Βουλιμία και Ομοιοπαθητική
Ψυχογενής Βουλιμία και Ομοιοπαθητική

Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισοδιακή υπερφαγία (κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα), η οποία ακολουθείται από την προσπάθεια απαλλαγής από τις περιττές θερμίδες συνήθως μέσω εμετού, καθαρτικών, διουρητικών και υπερβολικής άσκησης.

Ο/η πάσχων/σχουσα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου νιώθει προσωρινή ανακούφιση και υποχώρηση πείνας και των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά στην πραγματικότητα, ο οργανισμός υποβάλλεται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην ψυχογενή βουλιμία;

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα ακριβή αίτια εμφάνισης της ψυχογενούς βουλιμίας.  Ωστόσο, το φύλο, η ηλικία, η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του ατόμου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών και συγκεκριμένα στην αύξηση του κινδύνου της εμφάνισης βουλιμίας.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν βουλιμία, η οποία συχνά ξεκινά στο τέλος της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Επίσης, οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που καλλιεργούν και επηρεάζουν τη διαταραχή, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.ά.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ψυχογενής βουλιμία στον οργανισμό;

Η ψυχογενής βουλιμία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, στα δόντια, ακόμα και στη λειτουργία της καρδιάς. Η συχνή πρόκληση εμετών προκαλεί αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών που οδηγεί σε υπόταση, υποθερμία, πρήξιμο, αναιμία, αρρυθμίες, ακόμα και σε έμφραγμα. Επίσης, ο εμετός προκαλεί φθορά στα δόντια και στα ούλα, λόγω των οξέων.

Η συχνή χρήση καθαρτικών προκαλεί φλεγμονές και καταστροφή του εντέρου, αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ψυχογενής βουλιμία είναι: προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα, αμηνόρροια και διαταραχές στον κύκλο, ζάλη, άγχος, αίσθημα ενοχής και ντροπής.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας;

Κάθε περίπτωση ασθενούς με ψυχογενή βουλιμία απαιτεί εξατομικευμένη ανάλυση και αντιμετώπιση. Ο/Η Ομοιοπαθητικός αφού λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό από τον/την ασθενή ώστε να βρεθεί το κατάλληλο εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό σκεύασμα, θα συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες, όπως αυτές του διατροφολόγου και του ψυχοθεραπευτή ώστε να αντιμετωπιστεί η ψυχογενής βουλιμία αποτελεσματικά και να επανέλθει ο/η ασθενής στην αρχική, πριν την εκδήλωση της διαταραχής, ομοιοστασία.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *