Δυσμηνόρροια: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Δυσμηνόρροια: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Δυσμηνόρροια είναι το σύνολο των επώδυνων συμπτωμάτων που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια, αλλά και λίγο πριν της εμμήνου ρύσεως. Ως κύριο σύμπτωμα παρατηρείται το έντονο κοιλιακό άλγος και οι κράμπες που υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή αναμενόμενη ενόχληση. Όλα αυτά εμποδίζουν τη γυναίκα στις καθημερινές της δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου της.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά περίπτωση είναι ναυτία, εμετός, εφίδρωση, ζαλάδα, διάρροια, πόνος στο στήθος, στην πλάτη, πονοκέφαλος, αίσθημα κούρασης, συναισθηματικές διαταραχές.

Ποια είναι τα αίτια της δυσμηνόρροιας;

Μελέτες έχουν δείξει πως οι κράμπες εμμηνόρροιας στις έφηβες προκαλούνται από την υψηλή συγκέντρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται προσταγλανδίνη. Οι περισσότερες έφηβες με δυσμηνόρροια δεν έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια, ακόμη και αν οι κράμπες είναι έντονες. Την εικόνα αυτή τη συναντάμε στη λεγόμενη πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ο πόνος μερικές φορές προκαλείται από κάποια νόσο ή παθολογική κατάσταση, όπως τα ινομυώματα της μήτρας ή η ενδομητρίωση.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι και οι παρακάτω και αφορούν τη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια:

  • Η ύπαρξη ενδομητρικού πεσσού
  • Η αδενομύωση
  • Οι κύστεις στην ωοθήκη
  • Η φλεγμονή στην πύελο και οι λοιμώξεις
  • Οι συμφύσεις στη μήτρα ή στην πύελο
  • Οι διαμαρτίες σχηματισμού του συστήματος του Muller
  • Η στένωση ή οι συμφύσεις του τραχήλου καθώς και η πυελική φλεγμονώδης νόσος
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ήπια συμπτώματα της δυσμηνόρροιας;
  • Διατηρούμε ζεστή την περιοχή της κοιλιάς με τη χρήση θερμοφόρας. Η υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή της μήτρας καταπραΰνει τον πόνο και κατευνάζει τα συμπτώματα εμφάνισης κραμπών.
  • Ένταξη αθλητικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσες γυναίκες αθλούνται, υποφέρουν πιο σπάνια από συμπτώματα δυσμηνόρροιας.
  • Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης Ε, Ω3 λιπαρών και μαγνησίου, αλλά και συμπληρωμάτων βοτάνων, όπως η λεβάντα, ο μάραθος και η πυκνογενόλη.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η δυσμηνόρροια είναι πιο συχνή στις γυναίκες που καπνίζουν συστηματικά.
  • Κατανάλωση τσαγιού. Τα συστατικά του τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων της περιόδου, χαλαρώνοντας τη μήτρα.

Οι παραπάνω συμβουλές είναι γενικές. Πάντα θα απευθύνεστε στον γιατρό σας για περισσότερες συμβουλές και εάν παρατηρήσετε πως οι πόνοι δεν υποχωρούν.

 

Αντιμετώπιση δυσμηνόρροιας με Ομοιοπαθητική

Στην Ομοιοπαθητική γίνεται προσεκτική λήψη όλου του ιστορικού του ασθενούς και παρατήρηση των συμπτωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα ακολουθηθεί μία διαφορετική και εξατομικευμένη θεραπεία για την κάθε ασθενή. Με τον καιρό τα συμπτώματα θα υποχωρούν, θα γίνονται πιο ήπια, έως ότου εξαλειφθούν τελείως.

Εάν υπάρχει κάποια νόσος ή παθολογική κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί καταλλήλως σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της ασθενούς.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *