Ύπνος και Ομοιοπαθητική
Ύπνος και Ομοιοπαθητική

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι αναγκαίος για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ο καθένας μας προσαρμόζει τον ύπνο στις ανάγκες του, αλλά οι περισσότεροι αν όχι όλοι, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά για να νιώθουμε ανανεωμένοι και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, αλλά προπαντός για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Τα οφέλη του ύπνου είναι αρκετά. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά:

 • Βοηθά στη ρύθμιση του βάρους μας. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας. Οι ορμόνες που εκκρίνονται όταν μας λείπει ύπνος είναι ίδιες με εκείνες που μας κάνουν να έχουμε ανάγκη επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.
 • Καταπολεμά τις φλεγμονές. Οι φλεγμονές συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εμφράγματος, διαβήτη, αρθρίτιδας και πρόωρης γήρανσης. Ο ικανοποιητικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει τις φλεγμονές.
 • Ενισχύει τη μνήμη μας και βελτιώνει τη συγκέντρωσή μας. Ενώ κοιμόμαστε, το μυαλό μας επεξεργάζεται όλες τις νέες γνώσεις και όλες τις πληροφορίες που αποκτήσαμε μέσα στη μέρα και μας κάνει να τις θυμόμαστε καλύτερα.
 • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει πως ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη λειτουργία λιποκυττάρων και τη λειτουργία β-κυττάρων.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια ύπνου;

Το πώς νιώθουμε όταν ξυπνάμε είναι ένας δείκτης της γενικής υγείας και ευεξίας μας. Η ανεπάρκεια ύπνου και οι διαταραχές ύπνου που προκαλούνται, με συνηθέστερη την αϋπνία, δημιουργούν αρκετά προβλήματα στην υγεία μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας όπως:

 • Αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Λοιμώξεις, αφού η ανεπάρκεια ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 • Πρόκληση ατυχημάτων & τραυματισμών.
 • Κατάθλιψη
 • Άγχος & Ευερεθιστότητα
 • Ελλειμματική συγκέντρωση
 • Ανεπαρκή & μη φυσιολογική ανάπτυξη στα παιδιά.
Πώς μπορεί η Ομοιοπαθητική να συμβάλλει σε έναν ποιοτικό ύπνο;

Η Ομοιοπαθητική αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου του ανθρώπινου οργανισμού, που έχει ως στόχο να θεραπεύσει και να ισορροπήσει τον οργανισμό και όχι απλώς να τον ανακουφίσει.

Ο ιατρός αφού λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενή, θα προχωρήσει και στην εξατομικευμένη θεραπεία και στη χορήγηση του κατάλληλου σκευάσματος που θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλει την παθολογία και να ξαναβρεί τον φυσικό ρυθμό λειτουργίας, δηλαδή να αποκαταστήσει την υγεία του. Έτσι θα επανέλθει ο φυσιολογικός ύπνος που θα είναι ικανοποιητικός αλλά και ευεργετικός για τον οργανισμό.

Η Ομοιοπαθητική έχει βαθιά και ευεργετική επίδραση στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει πως το ποσοστό θεραπείας των διαταραχών του ύπνου είναι ιδιαίτερα υψηλό με την ομοιοπαθητική, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον και ικανοποιητικό είναι το γεγονός της εξάλειψης διαφόρων άλλων συμπτωμάτων, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως: κράμπες, ανησυχία ποδιών, σφίξιμο ή τρίξιμο δοντιών, νυχτερινή ενούρηση.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

 

 

 

 

 

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *