Χιονίστρες: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Χιονίστρες: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς ή ψυχρούς μήνες του χρόνου, είναι οι χιονίστρες ή πιο επιστημονικά τα «χείμετλα». Οι χιονίστρες είναι επίπονες φλεγμονές μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος που εκδηλώνονται λόγω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στο κρύο και εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια.

Τι προκαλούν οι χιονίστρες και γιατί εμφανίζονται;

Οι χιονίστρες προκαλούν φουσκάλες ή ακόμα και λοίμωξη και πληγές στα άνω και κάτω άκρα και συνοδεύονται από κνησμό, κοκκίνισμα, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (από κόκκινο έως μοβ) και πρήξιμο. Οι χιονίστρες είναι πιθανό να εμφανίζονται ως αντίδραση του οργανισμού στην εναλλαγή κρύου και ζέστης. Ας δούμε παρακάτω ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες εμφάνισής τους:

  • Πολύωρη έκθεση του δέρματος στο κρύο
  • Εμφάνιση σε άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα
  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας
  • Φύλο και σωματικό βάρος: μελέτες έχουν δείξει πως οι χιονίστρες εμφανίζονται περισσότερο σε ενήλικες γυναίκες και σε λιποβαρή άτομα.
  • Απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας (από κρύο σε ζεστό και το αντίστροφο)
Πόσο διαρκούν οι χιονίστρες;

Οι χιονίστρες εμφανίζονται συνήθως 12-24 ώρες μετά την έκθεση στο κρύο. Υποχωρούν συνήθως σε διάστημα 1-3 εβδομάδες, αλλά και περισσότερο, και μπορεί να ξαναεμφανισθούν μετά από μερικά λεπτά όταν εκτεθούν ξανά στο κρύο. Σε μερικά άτομα παρουσιάζονται κάθε χειμώνα, ενώ σε άλλα, εμφανίζονται για πολλά χρόνια και ύστερα εξαφανίζονται.

Πώς αντιμετωπίζονται οι χιονίστρες με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής;

Οι χιονίστρες τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του δέρματος. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό. Η Ομοιοπαθητική με την ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγισή της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Πέρα από τη θεραπεία που θα σας προτείνει ο ιατρός σας, καλό θα είναι να ακολουθήσετε και κάποιες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν, πάντα όμως με την καθοδήγηση του ιατρού σας:

– Αποφεύγετε την έκθεση στο κρύο.

– Φροντίστε ο χώρος σας να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία.

– Φοράτε άνετα, αδιάβροχα και ζεστά ρούχα για την προστασία των άκρων.

– Μετά την έκθεση στο κρύο προσπαθήστε να επαναφέρετε σταδιακά τη φυσιολογική θερμοκρασία των άκρων.

– Αποφεύγετε την έκθεση των άκρων σε κρύο νερό.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *