Βελονισμός και Αυχεναλγία
Βελονισμός και Αυχεναλγία

Η αυχεναλγία είναι ο πόνος στην περιοχή του αυχένα, που συχνά μπορεί να αντανακλά και σε άλλα σημεία, όπως στον ώμο, στα χέρια και στην πλάτη και να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος, πυρετός, ίλιγγος και τάση για εμετό. Επίσης, µπορεί να έχουμε περιορισμό στην κίνηση του αυχένα ή το λεγόμενο «πιάσιµο» ή «ψύξη».

Ποιες είναι οι αιτίες της αυχεναλγίας;

Η αυχεναλγία συνήθως προκαλείται από κακή στάση του σώµατος, όπως ύπνος σε λάθος στάση ή πολύωρη οδήγηση ή πολύωρη εργασία σε οθόνη και γενικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Δισκοπάθεια
  • Φλεγμονές που μπορεί να υπάρχουν κοντά στον αυχένα
  • Μηνιγγίτιδα
Αντιμετώπιση της Αυχεναλγίας με συμβατικές μεθόδους

Υπάρχουν κάποιες συμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης της αυχεναλγίας οι οποίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογα αποτελέσματα, όπως οι παρακάτω:

  • Χρήση αντιφλεγμονώδων
  • Χρήση ζεστών επιθεμάτων
  • Θερμαντικές αλοιφές
Αντιμετώπιση της Αυχεναλγίας με Βελονισμό

O παραδοσιακός κινέζικος βελονισμός, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους πόνους που οφείλονται στην αυχεναλγία, καθώς εστιάζει στην ενίσχυση και εξισορρόπηση της ενέργειας Qi (Τσι)  και της κυκλοφορίας του αίματος μέσα στον οργανισμό και ειδικά στην περιοχή του πόνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση του πόνου στον αυχένα και μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και εκφυλιστικές διαταραχές του αυχένα, όπως η αγκυλοποιητική σπονδύλωση. Ο βελονισμός έχει βοηθήσει ακόμη και ασθενείς, οι οποίοι  δεν παρουσίασαν βελτίωση με τη χρήση συμβατικών προσεγγίσεων. Έτσι θεωρείται αποτελεσματική αναλγητική θεραπεία σε περιπτώσεις αυχεναλγίας και οσφυαλγίας και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Ο Βελονισμός, όπως και η Ομοιοπαθητική εντοπίζουν την πρωταρχική αιτία του προβλήματος, την αντιμετωπίζουν, και οδηγούν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Πηγές:

Βασιλάκος Δ., Ο βελονισμός – Μια μέθοδος θεραπείας, Εκδόσεις Κώδικας, Θεσσαλονίκη 2006.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *