Συναισθηματική Υπερφαγία: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Συναισθηματική Υπερφαγία: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μία από τις βασικές αιτίες παχυσαρκίας και χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό, όπου ο πάσχων/ουσα  καταναλώνει εκτός ελέγχου τεράστιες ποσότητες τροφής σε διάστημα 1-2 ωρών, είτε καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ συχνά.

Στη διατροφική αυτή διαταραχή γίνεται συνήθως επιλεκτικά μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, όπως τα γλυκά, τα λιπαρά και τα αλμυρά εδέσματα. Μερικά τρόφιμα μπορούν να λειτουργούν και εθιστικά στο άτομο με σκοπό την προσωρινή ανακούφιση από κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.

 

Ποια είναι τα αίτια της συναισθηματικής υπερφαγίας;

Η συμπεριφορά της υπερφαγίας, που μπορεί να γίνει ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, θεωρείται ως η συχνότερη διατροφική διαταραχή και οφείλεται συνήθως σε δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι κάποιες δύσκολες καταστάσεις στη ζωή, που μπορούν να αποτελέσουν αίτια έναρξης της συναισθηματικής υπερφαγίας, όπως προβλήματα υγείας, διαζύγιο, η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, επαγγελματικές δυσκολίες κτλ.

Ο πάσχων/ουσα βλέπει το φαγητό ως έναν τρόπο καταστολής των αρνητικών συναισθημάτων, ως μία ανακούφιση από τη δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση και ως ένα μέσο διαφυγής και περισπασμού από το πρόβλημα που τον/την απασχολεί.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει η συναισθηματική υπερφαγία;

Δυστυχώς, η ανακούφιση που νιώθει το άτομο από το φαγητό είναι προσωρινή και σε πολύ λίγο επανέρχεται πάλι η άσχημη ψυχολογική κατάσταση που οδήγησε στην υπερφαγία. Επίσης, προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά και μαζί με αυτά, τα άσχημα ψυχολογικά αισθήματα και η ενοχή για την κακή σωματική εικόνα.

 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συναισθηματική υπερφαγία;

Πέρα από τη βοήθεια των ειδικών, που πρέπει να ζητήσει ένα άτομο που πάσχει από συναισθηματική υπερφαγία, υπάρχουν και κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει για να βοηθηθεί:

  • Πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη να φάει κάτι.
  • Να αναγνωρίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αρχίζει να τρώει ανεξέλεγκτα (να καταγράφει πότε, τι και πόσο τρώει).
  • Να καταγράφει τα συναισθήματα που νιώθει όταν τρώει και τι νιώθει πριν το φαγητό.
  • Να περιορίσει την αποθήκευση ή αγορά γλυκών, λιπαρών ή αλμυρών τροφίμων και να αρχίσει να προμηθεύεται μεταξύ άλλων με δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Να προσπαθήσει αντί να τρέξει στο ψυγείο, να πάει για περπάτημα, τρέξιμο ή βόλτα με τους φίλους.
  • Η ξεκούραση, ο ποιοτικός ύπνος και η τακτική σωματική άσκηση θα βοηθήσουν να διατηρήσει το σώμα σε καλύτερη φυσική κατάσταση, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της υπερφαγίας.
Αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας με Ομοιοπαθητική

Κάθε περίπτωση ασθενούς με συναισθηματική υπερφαγία απαιτεί εξατομικευμένη ανάλυση και αντιμετώπιση. Ο/Η Ομοιοπαθητικός αφού λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό από τον/την ασθενή ώστε να βρεθεί το κατάλληλο εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό σκεύασμα, θα συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες, όπως αυτές του διατροφολόγου και του ψυχοθεραπευτή ώστε να αντιμετωπιστεί η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεσματικά και να επανέλθει ο/η ασθενής στην αρχική, πριν την εκδήλωση της διαταραχής, ομοιοστασία.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας εδώ.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *