Σκληροδερμία: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Σκληροδερμία: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Η σκληροδερμία ή σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, νεφρά κτλ.). Δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί την πάθηση, αλλά στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 2.500 άτομα πάσχουν από σκληροδερμία και η νόσος αυτή προσβάλει συνήθως γυναίκες, ηλικίας 40-60 ετών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν είναι μεταδοτική.

Τι προκαλεί η σκληροδερμία;

Η σκληροδερμία είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου, οδηγώντας σε σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος και των οργάνων.

Οι δύο βασικές μορφές της νόσου είναι η εντοπισμένη σκληροδερμία ή τοπικό σκληρόδερμα όπου υπάρχει προσβολή μόνο του δέρματος του ασθενούς, κυρίως χεριών και προσώπου και το συστηματικό σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση όπου εκτός από την επιδερμίδα προσβάλλονται και τα εσωτερικά όργανα. Η εντοπισμένη μορφή του σκληροδέρματος είναι πιο συχνή στα παιδιά ενώ η συστηματική στους ενήλικες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκληροδερμίας;

Πάνω από το 90% των ασθενών με σκληροδερμία παρουσιάζουν το φαινόμενο Raynaud, που μπορεί να προηγηθεί κατά πολλά χρόνια από τις άλλες εκδηλώσεις. Το φαινόμενο Raynaud  προκαλείται από πάχυνση του τοιχώματος των μικρών αρτηριδίων, στένωση και απόφραξή τους, που με τη σειρά της οδηγεί σε περιορισμό ή διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, κυρίως μετά από έκθεση στο κρύο.

Σαν αποτέλεσμα παρατηρείται ωχρότητα, μελάνιασμα, πόνος και πληγές (δακτυλικά έλκη) που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε νέκρωση των δακτύλων. Η εμφάνιση δακτυλικών ελκών είναι μία από τις συχνότερες επιπλοκές της νόσου με ποσοστό εμφάνισης 30%-50%.

Επίσης, στους ασθενείς με σκληροδερμία παρατηρείται προσβολή των πνευμόνων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάμεσο πνευμονική ίνωση και σε πνευμονική υπέρταση με συνέπεια την αναπνευστική ανεπάρκεια.

Θεραπεία σκληροδερμίας με Ομοιοπαθητική

Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να ιαθούν ριζικά με την ομοιοπαθητική αγωγή, σε σχέση πάντοτε με τη χρονιότητα της πάθησης και την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική θεραπεία για τη σκληροδερμία και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ανακούφιση του πάσχοντος με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Υπάρχουν αρκετά ομοιοπαθητικά σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της νόσου. Στόχος είναι η επαναφορά της ισορροπίας στη λειτουργία του οργανισμού.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *