Ναυτία και προβλήματα εγκυμοσύνης
Γενικά
Η ναυτία και ο έμετος αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και εκδηλώνονται στο 70-85% των εγκύων.

Λόγω της συχνότητάς τους αυτής, οι περισσότερες γυναίκες αναμένουν τη ναυτία και τον έμετο ως πιθανό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους, όμως, αυτό δε μειώνει σε τίποτα την ταλαιπωρία τους, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη και να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους.

Η ομοιοπαθητική αγωγή είναι η πλέον κατάλληλη για την εξάλειψη των συμπτωμάτων ναυτίας και εμέτου, καθώς τα φάρμακα που χορηγούνται δεν είναι χημικά, δεν έχουν καμία παρενέργεια, ενώ παράλληλα ενισχύουν συνολικά την έγκυο και βοηθούν επικουρικά στην κύησή της, ακόμα κι αν αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα, όπως οι διακυμάνσεις της διάθεσης ή μια επαπειλούμενη κύηση.

Πότε εμφανίζονται η ναυτία και οι έμετοι στην κύηση;
Η ναυτία και οι έμετοι είναι ένα από τα πρώτο σημάδια μιας εγκυμοσύνης. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και τα συμπτώματα υποχωρούν μέχρι τις 16 – 20 εβδομάδες, σε διάφορα επίπεδα έντασης. Είναι σπάνιο το φαινόμενο, η ναυτία και οι έμετοι να επιμείνουν και μετά τις 20 εβδομάδες.

Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η ναυτία και οι έμετοι έρχονται μόνο το πρωί, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ποια είναι η αιτία της ναυτίας και των εμέτων;
Τα αίτια της ναυτίας και των εμέτων στην κύηση παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες επιστημονικές θεωρίες που αποδίδουν το φαινόμενο στις ορμονικές μεταβολές που υφίσταται η έγκυος γυναίκα.

Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι η ναυτία και οι έμετοι ξεκινούν παράλληλα με την έναρξη παραγωγής της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG), αμέσως μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.

Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις, η ναυτία και οι έμετοι ενδέχεται να συνδέονται και με ψυχολογικούς παράγοντες.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ναυτίας και εμέτων στην κύηση;
Μια γυναίκα έχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ναυτίας και εμέτων στην εγκυμοσύνη της αν:

– Έχει εκδηλώσει ναυτία και έμετοι σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
– Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ναυτίας και εμέτων στην κύηση
– Έχει γενικό ιστορικό ναυτίας (π.χ. σε μέσα μεταφοράς)
– Έχει έντονο στρες
– Έχει πολλαπλή κύηση

Τι είναι η υπερέμεση της κύησης;
Η υπερέμεση της κύησης χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια της κύησης.

Είναι μια σπάνια κατάσταση με άγνωστη αιτιολογία που εμφανίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 2% των κυήσεων και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διατροφική ανεπάρκεια, απώλεια βάρους και κέτωση.

Πώς αντιμετωπίζονται η ναυτία και οι έμετοι στην κύηση;
Στην κλασική ιατρική προσέγγιση, οι γυναικολόγοι τείνουν να μην χορηγούν κάποια αγωγή, για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των εμέτων καθώς τα κλασικά χημικά φάρμακα έχουν παρενέργειες και συνήθως υπάρχει ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις στην κύηση.

Εξαίρεση γίνεται μόνο στις περιπτώσεις υπερέμεσης της κύησης, για την αντιμετώπιση της οποίας χορηγούνται χημικά φάρμακα.

Στην ομοιοπαθητική, αντίθετα, η ναυτία και οι έμετοι αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν παρενέργειες και δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο την κύηση.

Αντίθετα, θωρακίζουν την έγκυο γυναίκα συνολικά και βοηθούν στην αντιμετώπιση παράλληλων προβλημάτων της εγκυμοσύνης, όπως οι διακυμάνσεις στη διάθεση.

Πόσο σύντομα δρουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης των συμπτωμάτων της ναυτίας και των εμέτων γίνονται αισθητές από τις πρώτες ημέρες μετά την εκκίνηση της ομοιοπαθητικής αγωγής.

Η έγκυος βλέπει αισθητή διαφορά έως και πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από την έναρξη λήψης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Σε ποια άλλα προβλήματα της εγκυμοσύνης βοηθά η ομοιοπαθητική;
Εκτός από τη ναυτία και τους εμέτους, η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων της εγκυμοσύνης, όπως οι διακυμάνσεις στη διάθεση και οι διαταραχές ύπνου, η δυσκοιλιότητα και οι καούρες, τα οιδήματα και οι ουρολοιμώξεις.

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης.

Μπορώ να παίρνω ομοιοπαθητικά φάρμακα όταν κάνω αγωγή για πιθανή αποκόλληση;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία παρενέργεια και δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο τη δράση των κλασικών χημικών φαρμάκων. Στις περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης μπορεί κάλλιστα να γίνει παράλληλη λήψη κλασικής φαρμακευτικής αγωγής και ομοιοπαθητικής με στόχο τη μέγιστη θωράκιση της εγκύου και βέλτιστη προστασία της κύησής της.
Γιατί να κάνω ομοιοπαθητική;
Η αντιμετώπιση της ναυτίας, των εμέτων και εν γένει όλων των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, με ομοιοπαθητική αγωγή, αφορά στη λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν καμία παρενέργεια στον οργανισμό.

Επίσης, ως ολιστική προσέγγιση, η ομοιοπαθητική δεν επιδρά μόνο στα σωματικά συμπτώματα αλλά και στα ψυχικά, βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία της ασθενούς.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *