Παιδικό άσθμα και Ομοιοπαθητική
Παιδικό άσθμα και Ομοιοπαθητική

Το άσθμα αποτελεί τη συνηθέστερη μακροχρόνια ασθένεια στα παιδιά και η συχνότητά του παρουσιάζει τάση αύξησης σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχουν από άσθμα.

Τι είναι το άσθμα της παιδικής ηλικίας;

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (ερεθισμό) των αεραγωγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αεραγωγοί να γίνονται στενότεροι και να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα βλέννας, καθιστώντας την είσοδο, αλλά κυρίως την έξοδο του αέρα πολύ δύσκολη.

Ποια είναι τα αίτια του παιδικού άσθματος;

Μερικοί από τους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν παιδικό άσθμα είναι οι παρακάτω:

  • Οι μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά τους ή παιδιά με καπνίζοντες γονείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άσθμα.
  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Λοιμώξεις, όπως ιώσεις και γρίπη.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως καπνός, γύρη, σκόνη, μούχλα, επιθήλια ζώων.
  • Έντονη συναισθηματική φόρτιση, όπως άγχος, φόβος, κλάμα.
  • Έντονη σωματική άσκηση σε ψυχρό περιβάλλον κυρίως.
  • Παχυσαρκία
  • Ψυχολογικοί παράγοντες, πχ. κακές ενδοοικογενειακές σχέσεις.
Ποια τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος;

Τα πιο συχνά συμπτώματα του άσθματος είναι ο συριγμός, ο βήχας – κυρίως νυχτερινός ή και μετά από άσκηση – η δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και το βάρος ή σφίξιμο στο στήθος.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο λεπτών ή ωρών και να οδηγήσουν και σε κρίση άσθματος.

Το παιδικό άσθμα οδηγεί στη μείωση της ποιότητας ύπνου των παιδιών και περιορίζει αρκετά την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος;

Η θεραπεία του άσθματος στοχεύει κυρίως στον έλεγχο του οιδήματος στους αεραγωγούς, στον εντοπισμό των παραγόντων που πυροδοτούν ή και επιδεινώνουν τις κρίσεις άσθματος, αλλά και στο να μπορεί τελικά το παιδί να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς επιπλοκές.

Το οποιοδήποτε σύμπτωμα δεν είναι παρά μόνο μια συνέπεια της διαταραχής του αμυντικού μηχανισμού. Η Ομοιοπαθητική έχει ως βασική της αρχή να αποκαταστήσει τον αμυντικό μηχανισμό του παιδιού, χωρίς να αποσκοπεί απλώς στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Αντιθέτως, στοχεύει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και στην αποκατάσταση της υγείας του παιδιού.

 

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *