Επιχείλιος έρπης και Ομοιοπαθητική
Επιχείλιος έρπης και Ομοιοπαθητική

Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί ουσιαστικά μια κοινή παθολογική κατάσταση, από την οποία υποφέρει συχνά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περίπου το 95% των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών θα προσβληθούν έστω και μία φορά στη ζωή τους από επιχείλιο έρπητα. Το 80% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς των ιών του επιχείλιου έρπητα. Οι υπεύθυνοι ιοί για την εμφάνιση του έρπητα αυτού είναι ο HSV-1 και σπανιότερα ο HSV-2.

Πού οφείλεται ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε λοίμωξη από τον απλό έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Τα σημάδια γύρω από τα χείλη μπορεί να εμφανιστούν σε ανύποπτο χρόνο, πολλές φορές χωρίς εμφανή αιτία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισης επιχείλιου έρπη;

Το στρες φαίνεται να είναι ο νούμερο ένα επιβαρυντικός παράγοντας για τον επιχείλιο έρπη.

Όταν ο ιός που είναι υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπη «εισβάλλει» στον οργανισμό, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα το αντιλαμβάνεται και κινητοποιεί τα κύτταρά του προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν.

Σε περιόδους στρες, ο οργανισμός παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα ο ιός του έρπη να εμφανίζεται.

Για να μπορέσει το ανοσοποιητικό να δράσει και πάλι κατά του ιού του έρπητα, χρειάζεται 10 με 14 ημέρες.

Στρες και άγχος και Ομοιοπαθητική

Αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη με Ομοιοπαθητική

Όταν ο οργανισμός έχει καλό αμυντικό σύστημα, σπάνια θα εμφανίσει την τάση να νοσήσει από τον έρπη.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν συχνά από λοιμώξεις του έρπη, η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει με δύο τρόπους. Αρχικά, μπορεί να αντιμετωπίσει τον επιχείλιο έρπητα όταν αυτός εμφανιστεί ώστε να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίσει κάποια πιθανή επανεμφάνισή του μακροχρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς από την αρχή έως το τέλος της Ομοιοπαθητικής θεραπείας, ο εκάστοτε ασθενής λαμβάνεται υπόψη ως ξεχωριστή οντότητα και προτείνεται το καλύτερο για εκείνον ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο.