Εγκυμοσύνη: τι εμποδίζει τη σύλληψη;
Εγκυμοσύνη: τι εμποδίζει τη σύλληψη;

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και δεν μπορείτε; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη δυσκολία είναι πολλές, αλλά αντίστοιχα και οι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν.

Ποιες είναι οι αιτίες που εμποδίζουν την εγκυμοσύνη;

Κάποιες από τις πιο συνήθεις αιτίες που μπορούν να εμποδίσουν τη σύλληψη και να μην οδηγήσουν στην επιθυμητή εγκυμοσύνη για ένα ζευγάρι είναι:

Άγχος

Το στρες μπορεί να συμβάλει αρνητικά σε μία προσπάθεια για σύλληψη, προκαλώντας αρκετές ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανοθυλακιορρηξία, δηλαδή τη μειωμένη παραγωγή ωραρίων. Εάν ένα ζευγάρι ξεκινήσει τις δοκιμές για σύλληψη, θα πρέπει να προσπαθήσει να αποβάλλει το στρες.

Σωματικό βάρος

Το υπερβολικό, αλλά και το εξαιρετικά χαμηλό βάρος μειώνουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17.

Διατροφή

Μία κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και έλαια πρέπει να καταναλώνεται στο ελάχιστο, γιατί επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία σύλληψης. Μια μεσογειακή διατροφή, η οποία εστιάζει ουσιαστικά σε δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και δημητριακά, σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και έλεγχο του σωματικού βάρους, συντελεί στη βελτίωση της γονιμότητας.

Σωματική άσκηση

Μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για σύλληψη, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική. Αποφύγετε δραστηριότητες με μεγάλη κόπωση (π.χ. τρέξιμο, αερόμπικ). Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, η  ποδηλασία, η πεζοπορία, και η χρήση του διαδρόμου ενδείκνυνται.

Ηλικία

Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας είναι η ηλικία της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, όταν η γυναίκα γίνεται 36 ετών, η μηνιαία πιθανότητα φυσικής σύλληψης μειώνεται κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την αντίστοιχη πιθανότητα στην ηλικία των 20 ετών.

Κάπνισμα & Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, ενώ κατά τη διάρκειά της αυξάνει την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών. Επίσης, οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένης ανάπτυξης του εμβρύου και άλλων επιπλοκών.

Καφεΐνη

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη μειώνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ενώ αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Η καφεΐνη είναι παρούσα στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα.

Φάρμακα & άλλες ουσίες

Φάρμακα όπως ψυχοτρόπες ουσίες, χημειοθεραπευτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενδέχεται να υπεισέρχονται στον μηχανισμό ωρίμανσης και ρήξης του ωοθυλακίου. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η άσκοπη και χωρίς ιατρική σύσταση λήψη φαρμακευτικών παραγόντων.

Πώς η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στη γονιμότητα; 

Πρώτα θα πρέπει να καταγραφεί όλο το ιστορικό του ασθενούς για να εντοπιστούν οι αιτίες της υπογονιμότητας και στη συνέχεια συστήνεται μία εξατομικευμένη αγωγή με σκοπό τη γενικότερη υγεία του οργανισμού και την εξάλειψη του προβλήματος. Η Ομοιοπαθητική αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, γιατί:

  • Μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση του αριθμού, αλλά και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων στον άντρα
  • Μειώνει το στρες, το οποίο αποτελεί και πολύ συχνή αιτία δυσκολίας στη σύλληψη (όταν δεν υπάρχουν άλλα αίτια)
  • Συμβάλλει στη βελτίωση της ενδομητρίωσης
  • Βοηθά στη βελτίωση του κύκλου και άρα των πιθανοτήτων σύλληψης
  • Βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων
  • Θεραπεύει ενδεχόμενες διαταραχές στις ορμόνες
  • Αποτελεί μία φυσική λύση, χωρίς παρενέργειες

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *