Άφθες: Αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Άφθες: Αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Οι άφθες ή άφτρες είναι επώδυνα έλκη, μικρές πληγές συνήθως στρογγυλού σχήματος με λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα, στα χείλη, στη γλώσσα, στην εσωτερική πλευρά του μάγουλου, ακόμα και στον ουρανίσκο. Αποτελούν μία αρκετά διαδεδομένη ασθένεια και σε πολλά άτομα εμφανίζονται πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τους και πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπισή τους;

 

Τα αίτια εμφάνισής τους

Τα αίτια που εμφανίζονται οι άφθες δεν είναι γνωστά ακόμα, υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή τους όπως οι παρακάτω:

  • Κληρονομικότητα
  • Άγχος
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Παθήσεις του πεπτικού συστήματος ή του αίματος
  • Κακή στοματική υγιεινή και λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς
  • Έλλειψη βιταμινών B και σιδήρου
  • Έρπης
  • Αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα
  • Τραυματισμός της στοματικής κοιλότητας
Ποια είναι τα συμπτώματά τους

Το κυριότερο σύμπτωμα που συνοδεύει την εμφάνιση των αφθών είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της πληγής. Οι ασθενείς συνήθως πονάνε όταν οι άφθες έρθουν σε επαφή με πικάντικες, αλμυρές ή ξινές τροφές, και πολλές φορές μπορεί να δυσκολέψουν τη μάσηση ή την ομιλία του πάσχοντος. Ωστόσο, δεν είναι κολλητικές και παραμένουν στο στόμα μας από μία έως τρεις εβδομάδες.

Αντιμετώπιση και θεραπεία με Ομοιοπαθητική

Οι άφθες συνήθως επουλώνονται από μόνες τους μετά το πέρασμα κάποιων ημερών και ο πόνος μετριάζεται. Η Ομοιοπαθητική έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση της διάρκειας στις άφθες, την επιτάχυνση του χρόνου της επούλωσης, αλλά και τη μείωση της περίπτωσης επανεμφάνισης. Ο Ομοιοπαθητικός ιατρός λαμβάνει υπόψιν τις διάφορες συνθήκες εμφάνισης της άφθας (πχ. περίοδος έντονου στρες, εγκυμοσύνη, περίοδος εμμήνου ρύσεως κτλ.), όπως και λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς ώστε να χορηγηθεί και το κατάλληλο σκεύασμα. Με την Ομοιοπαθητική, οι άφθες εξαφανίζονται μέσα σε 24 με 36 ώρες και δίνεται προσοχή ώστε να μην υπάρξει υποτροπή.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας: https://holisticmd.gr/contact/.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *