Πότε παίρνουμε αντιπυρετικό;
Πότε παίρνουμε αντιπυρετικό;

Τι είναι ο πυρετός;

Ο πυρετός αποτελεί σίγουρα ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, που αυτομάτως μπορεί να μας χαλάσει την διάθεση, ταλαιπωρώντας μας για μέρες ή απλά για μερικές ώρες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι νόσος.

Μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νοσημάτων – καταστάσεων, από πολύ ήπιες και ελαφριές μέχρι πολύ σοβαρές.

Το σύμπτωμα του πυρετού εκδηλώνεται με την θερμοκρασία του σώματος να ανεβαίνει σε επίπεδα υψηλότερα του κανονικού. Συχνότερα αυτό συμβαίνει εξαιτίας της προσπάθειας που καταβάλλει ο οργανισμός μας να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι σε… ξαφνικούς και ανεπιθύμητους εισβολείς!

Ο πυρετός ως σύμπτωμα πολύ συχνά συνοδεύεται και από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ρίγη και εξάντληση, καθώς και άλλα, αναλόγως πάντοτε και με τον εκάστοτε ιό και την φλεγμονή που εκείνος προκαλεί.

Ο συνδυασμός του πυρετού με άλλα συμπτώματα βοηθά να διαγνωσθεί και να εντοπιστεί η εκάστοτε ασθένεια, βρίσκοντας έτσι τελικά και τους αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας.

Ο πυρετός προκαλεί ανησυχία, με αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε τον πυρετό να καταφεύγουμε αυτόματα στην άσκοπη και αλόγιστη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

 

Όμως πότε θεωρείται πραγματικά αναγκαία η χορήγηση αντιπυρετικού;

Καθώς λαμβάνουμε αντιπυρετικό, ουσιαστικά καταπολεμάμε το σύμπτωμα και όχι την νόσο, κάτι που δεν είναι πάντα καλό. Ο πυρετός δεν προκαλεί ο ίδιος βλάβες στον οργανισμό, αλλά ούτε και επιδεινώνει – παρατείνει τη νόσο που τον προκαλεί.

Αντίθετα, η δυσάρεστη συνέπεια που προκαλεί ο πυρετός στον οργανισμό είναι η αυξημένη απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Έμμεσα δηλαδή, λόγω της κακής διάθεσης και δυσφορίας, μπορεί να επιφέρει μειωμένη λήψη τροφής και υγρών.

 

Δεν παίρνουμε αντιπυρετικό όταν:
  • Η διάθεση είναι καλή και
  • Έχουμε ήσυχο ύπνο
Πότε παίρνουμε αντιπυρετικό;
  • Όταν η θερμοκρασία του σώματός μας είναι από 38,5 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

 

Πώς αλλιώς αντιμετωπίζουμε τον πυρετό;
  • Κάνουμε χλιαρά μπάνια
  • Αποφεύγουμε τον καπνό
  • Ακολουθούμε ελαφρά διατροφή και καλή ενυδάτωση, κυρίως με σούπες και τακτικές ποσότητες νερού
  • Αποφεύγουμε την κόπωση και κοιμόμαστε επαρκώς

 

Ομοιοπαθητική και πυρετός

Ο ρόλος της Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση του πυρετού δεν έγκειται απλώς στο να τον ρίξει. Ο βασικός σκοπός των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται πάντοτε ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή και τις ανάγκες του, είναι να βελτιωθεί η γενική κατάσταση υγείας του ατόμου, έτσι ώστε να νιώσει πιο άνετα και να μπορέσει να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Με την εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου υποστηρίζεται και ενδυναμώνεται, κι έτσι συνολικά ο οργανισμός έρχεται πιο γρήγορα στην ίαση.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *