Ομοιοπαθητική και Ημικρανία
Ομοιοπαθητική και Ημικρανία

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Συνήθως η κεφαλαλγία είναι μονομερής (επηρεάζοντας το μισό μέρος του κεφαλιού) και παλλόμενη (δηλαδή ο πόνος αυξομειώνεται σε ένταση), ενώ διαρκεί από 2 έως 72 ώρες.

Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε ένα μίγμα περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων των ημικρανιών αποτελούν κληρονομικές παθήσεις.

Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Οι ημικρανίες επηρεάζουν ελαφρώς περισσότερο τα αγόρια απ’ ότι τα κορίτσια πριν από την εφηβεία, αλλά περίπου δύο έως τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που προκαλούν τις ημικρανίες δεν είναι γνωστοί. Ωστόσο, πιστεύεται ότι πρόκειται για νευροαγγειακή διαταραχή.

Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής αγωγής στην αντιμετώπιση των ημικρανιών

O ρόλος της ομοιοπαθητικής αγωγής στην αντιμετώπιση των ημικρανιών έγκειται στην σταδιακή μείωση της έντασης και της συχνότητάς τους, με απώτερο σκοπό αυτές να σταματήσουν εντελώς. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όμως, δεν λειτουργούν συμβατικά όπως τα παυσίπονα.

Δρουν με τρόπο τέτοιο που να ενισχύουν τελικά τις δυνάμεις του οργανισμού, καθώς η σωστή επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου εξαρτάται κυρίως από την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς.

Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το πλήθος των λευκών κυττάρων του σώματος, αλλά και τις ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις που το κρατούν υγιές και σε ετοιμότητα, ώστε η ασθένεια να παραμείνει μακριά ή να αποφευχθεί η επανάληψή της.

Στην πραγματικότητα, η ομοιοπαθητική λειτουργεί έτσι ώστε να αναζητά ασθένειες πριν αυτές συμβούν.

Όταν ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο συνταγογραφείται τακτικά, δεν στοχεύει μόνο στην αντιμετώπιση της εκάστοτε παρούσας πάθησης, αλλά και για τάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί ως ιατρικά αναγνωρισμένες παθήσεις.

Στους ενήλικες, η άμεση ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί συχνά να αποτρέψει επίμονες και μερικές φορές πιο σοβαρές ασθένειες που αναπτύσσονται αργότερα. Σε όλα τα στάδια του κύκλου γέννησης, ανάπτυξης και ωριμότητας, τα ήπια συμπτώματα της αδυναμίας μπορούν να επισημανθούν με προσεκτική ομοιοπαθητική ανάλυση και να υποβληθούν σε θεραπεία πριν προχωρήσουν σε χρόνια ασθένεια.

Ολιστικός τρόπος προσέγγισης των νοσολογικών οντοτήτων

Ο ομοιοπαθητικός τρόπος προσέγγισης των διαφόρων νοσολογικών οντοτήτων είναι κατ’ ανάγκη ολιστικός, δηλαδή προσεγγίζει και εξετάζει τα φαινόμενα με συνθετικό και διαλεκτικό τρόπο χωρίς να τα απομονώνει από τη γενικότερη βιολογική διαδικασία του ασθενούς. Επομένως, το πρόβλημα δεν έγκειται στο να προσέλθει κάποιος ασθενής στο ομοιοπαθητικό ιατρείο με μια διάγνωση του τύπου «ημικρανία» κ.λπ., αλλά να τοποθετηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στο «βιολογικό γίγνεσθαι» του οργανισμού του, έτσι ώστε η παρέμβαση της ομοιοπαθητικής αγωγής να είναι όσο το δυνατόν βαθύτερη και επομένως αποτελεσματικότερη.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *