Επιπεφυκίτιδα και Ομοιοπαθητική
Επιπεφυκίτιδα και Ομοιοπαθητική

Επιπεφυκίτιδα και Ομοιοπαθητική. Η επιπεφυκίτιδα (pink eye) είναι μια ασθένεια του ματιού και η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και πάντα με έγκριση του οφθαλμίατρου.

Ποιοι είναι οι τρεις κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας;

Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή επιπεφυκίτιδας και οφείλεται συνήθως στον ίδιο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα δηλαδή τη ρινική καταρροή και τον πονόλαιμο. Είναι πολύ μεταδοτική και συχνά εξαπλώνεται σε σχολεία και γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός. Συνήθως προκαλεί αίσθημα καψίματος και ξένου σώματος, ερεθισμένα κόκκινα μάτια και δακρύρροια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ιογενή επιπεφυκίτιδα, καθώς το σώμα μας αντιμετωπίζει τον ιό μόνο του. Η χρήση τεχνητών δακρύων και η εφαρμογή κρύων κομπρεσών, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δροσερού, υγρού πανιού στα μάτια, μπορεί να βοηθήσει τα μάτια να αισθάνονται πιο άνετα. Ωστόσο, τα τοπικά αντιβιοτικά κολλύρια δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιογενών λοιμώξεων.

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι επίσης μεταδοτική και προκαλείται από λοίμωξη από βακτήρια, όπως αυτά που ευθύνονται για τη φαρυγγίτιδα. Συνήθως συνοδεύεται από πόνο, ερεθισμένα κόκκινα μάτια και παρουσιάζει πληθώρα κολλώδων ή πυώδων εκκρίσεων.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε συγκεκριμένες αλλεργιογόνες ουσίες (γύρη, τρίχωμα ζώων, καπνός, σκόνη). Δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν έντονη φαγούρα, κόκκινα και υγρά μάτια ενώ τα βλέφαρα μπορεί να είναι πρησμένα. Συχνά, ασθενείς με αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχουν ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικής δερματίτιδας.

Το βασικό στοιχείο για τη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η αποφυγή ή ο περιορισμός της επαφής με την αλλεργιογόνο ουσία που προκαλεί το πρόβλημα. Η αναγνώριση της συγκεκριμένης αλλεργιογόνου ουσίας μπορεί να γίνει από εξειδικευμένο αλλεργιολόγο μέσω εξετάσεων αίματος ή δέρματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι:

  • τα κόκκινα / ερεθισμένα μάτια
  • ευαισθησία στο φως και τον αέρα
  • πόνος / κνησμός
  • φλεγμονή γύρω από το μάτι
  • παραγωγή περίσσειας βλέννας
  • αίσθημα καύσου

Στις ήπιες μορφές της η νόσος υποχωρεί μόνη της χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Αν έχει προκληθεί από ιό μπορεί να χρειαστούν 2-3 εβδομάδες για την αποθεραπεία.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Πριν συζητήσουμε για τη θεραπεία, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε κολλύρια χωρίς τη συμβουλή του οφθαλμίατρου, ιδίως όταν δεν έχετε γνώση για τον σκοπό τους. Στην περίπτωση βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, σταγόνες ή αλοιφή. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιογενή επιπεφυκίτιδα. Τα συμπτώματα, που συνήθως διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες, συνήθως εξασθενούν από μόνα τους. Επειδή η ιογενής επιπεφυκίτιδα μεταδίδεται εύκολα, συνήθως συνιστάται να αποφεύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας. Στην περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιισταμινικά.

Μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει

Η ομοιοπαθητική θεραπεία δρα σε βάθος και είναι αποτελεσματική, αν και μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο συγκρινόμενη με άλλες θεραπείες λόγω της φύσης της δράσης της. Παρ’ όλα αυτά, τα πλεονεκτήματά της καθιστούν μια φυσική, ήπια αλλά αποτελεσματική λύση, τόσο στα οφθαλμολογικά προβλήματα όσο και σε άλλες παθήσεις. Ένας τρόπος που η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει την επιπεφυκίτιδα είναι με τις οφθαλμικές σταγόνες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και άλλα για την αντιμετώπιση της ερυθρότητας, των οφθαλμικών εκκρίσεων και του οιδήματος.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *