Ενίσχυση γονιμότητας με Ομοιοπαθητική
Ενίσχυση γονιμότητας με Ομοιοπαθητική

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη δυσκολία είναι πολλές, αλλά αντίστοιχα και οι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν.

Τι είναι η υπογονιμότητα;

Ως υπογονιμότητα ορίζεται το πρόβλημα του αναπαραγωγικού συστήματος να συλλάβει ή να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη, ακόμη και με τακτική συνουσία, απουσία χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων.

Ποιες είναι οι αιτίες που εμποδίζουν τη γονιμότητα;

Κάποιες από τις πιο συνήθεις αιτίες που μπορούν να εμποδίσουν τη σύλληψη και να μην οδηγήσουν στην επιθυμητή εγκυμοσύνη για ένα ζευγάρι είναι:

Άγχος, ανησυχίες και διάφορες ψυχικές διαταραχές

Το στρες μπορεί να συμβάλει αρνητικά σε μία προσπάθεια για σύλληψη, προκαλώντας αρκετές ορμονικές αλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανοθυλακιορρηξία, δηλαδή τη μειωμένη παραγωγή ωαρίων. Εάν ένα ζευγάρι ξεκινήσει τις δοκιμές για σύλληψη, θα πρέπει να προσπαθήσει να αποβάλλει το στρες.

Διαταραχές στο σωματικό βάρος

Το υπερβολικό, αλλά και το εξαιρετικά χαμηλό βάρος μειώνουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17.

Διατροφή

Μια κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και έλαια πρέπει να καταναλώνεται στο ελάχιστο, γιατί επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία σύλληψης. Μια μεσογειακή διατροφή, η οποία εστιάζει ουσιαστικά σε δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι και δημητριακά, σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και έλεγχο του σωματικού βάρους, συντελεί στη βελτίωση της γονιμότητας.

Κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, ενώ κατά τη διάρκειά της αυξάνει την πιθανότητα συγγενών ανωμαλιών. Επίσης, οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένης ανάπτυξης του εμβρύου και άλλων επιπλοκών.

Ηλικία

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας είναι η ηλικία της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, όταν η γυναίκα γίνεται 36 ετών, η μηνιαία πιθανότητα φυσικής σύλληψης μειώνεται κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την αντίστοιχη πιθανότητα στην ηλικία των 20 ετών.

Σωματική Άσκηση

Μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για σύλληψη, έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική. Αποφύγετε γυμναστική που οδηγεί σε κόπωση (π.χ. τρέξιμο, αερόμπικ). Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, η  ποδηλασία, η πεζοπορία, και η χρήση του διαδρόμου ενδείκνυνται.

Καφεΐνη

Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μειώνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, ενώ αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Η καφεΐνη είναι παρούσα στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα.

Φάρμακα και άλλες ουσίες

Φάρμακα όπως ψυχοτρόπες ουσίες, χημειοθεραπευτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενδέχεται να υπεισέρχονται στον μηχανισμό ωρίμανσης και ρήξης του ωοθυλακίου. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η άσκοπη και χωρίς ιατρική σύσταση λήψη φαρμακευτικών παραγόντων.

Άλλες αιτίες που μπορεί να εμποδίζουν τη γονιμότητα είναι οι ορμονικές διαταραχές και ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που προκαλεί διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας. Τέλος, η ανέπαρκεια ωοθήκης και η ενδομητρίωση, επίσης μπορεί να αποτελούν αιτίες υπογονιμότητας.

Γιατί να επιλέξω Ομοιοπαθητική για την ενίσχυση της γονιμότητας;

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη θεραπεία με τη μέθοδο της Ομοιοπαθητικής είναι η λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του εκάστοτε ασθενούς, προκειμένου να εντοπιστούν οι πιθανές αιτίες πρόκλησης υπογονιμότητας. Έπειτα, συστήνεται μια εξατομικευμένη αγωγή μέσω της οποίας στοχεύεται η βελτίωση της γενικότερης υγείας του οργανισμού, έτσι ώστε αυτός να επανέλθει, εξαλείφοντας τελικά και το πρόβλημα, χωρίς να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Γιατί η Ομοιοπαθητική αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί;
  • Βοηθάει στη βελτίωση του κύκλου της γυναίκας
  • Βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων
  • Θεραπεύει ενδεχόμενες διαταραχές στις ορμόνες
  • Βοηθάει στην αύξηση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων στον άντρα
  • Mειώνει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
  • Βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλλει το άγχος και το στρες (συχνές αιτίες δυσκολίας στη σύλληψη)
  • Αποτελεί μια φυσική λύση χωρίς παρενέργειες

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε επικοινωνήστε με την ιατρό σας.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *