Βελονισμός και Χρόνιος Πόνος
Βελονισμός και Χρόνιος Πόνος

Τι είναι ο βελονισμός και ο χρόνιος πόνος. Ο χρόνιος πόνος είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αντιμετωπίζοντας τους με προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Ενώ η συμβατική ιατρική προσφέρει διάφορες επιλογές θεραπείας, πολλοί αναζητούν εναλλακτικές προσεγγίσεις. Ένας από αυτούς είναι ο βελονισμός, μια αρχαία θεραπευτική τέχνη που προέρχεται από την Κινεζική Ιατρική και αφορά την πρακτική της διείσδυσης στο δέρμα με λεπτές μεταλλικές βελόνες οι οποίες ενεργοποιούνται με ήπιες και συγκεκριμένου τύπου κινήσεις των χεριών του θεραπευτή ή με ηλεκτρική διέγερση.

Οι επαγγελματίες της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής πιστεύουν ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περισσότερα από 2.000 σημεία βελονισμού ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει σε αυτό 361 τυποποιημένα σημεία.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, πιστεύεται ότι αυτός ο πόνος προκαλείται από ανισορροπίες στη ροή της ενέργειας (qi) του σώματος. Ο βελονισμός στοχεύει στην αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας, ανακουφίζοντας τον πόνο και προάγοντας την υγεία και την ευεξία.

Επίδραση στο Χρόνιο Πόνο: Ερευνητικά Δεδομένα και Κλινικές Παρατηρήσεις

Υπάρχουν διάφορες μελέτες και έρευνες που εξετάζουν τον ρόλο του βελονισμού στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πόνων που σχετίζονται με πολλές παθήσεις, όπως η μυϊκή αρθρίτιδα, η περιφερική νευροπάθεια και η χρόνια κεφαλαλγία.

Στις κλινικές παρατηρήσεις, ασθενείς που υποβάλλονται σε συνεδρίες βελονισμού συχνά αναφέρουν μείωση του πόνου, βελτίωση της κίνησης και αύξηση της γενικής ευεξίας. Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποτελεσματικότητα και η ανταπόκριση στον βελονισμό είναι υποκειμενικές και μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον ασθενή.

Είναι ο βελονισμός μια ασφαλής διαδικασία;

Η Trisha S. Pasricha, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και δημοσιογράφος για θέματα υγείας μας συμβουλεύει να μιλήσουμε πρώτα με τον γιατρό για τις επιλογές μας και να τον ρωτήσουμε για την εύρεση ενός εξειδικευμένου βελονιστή στην περιοχή μας.

Επίσης, προσθέτει ότι ο βελονισμός θεωρείται γενικά ασφαλής όταν γίνεται από έναν καλά εκπαιδευμένο θεραπευτή. Οι σοβαρές επιπλοκές και οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτόν είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η λιποθυμία ή ο πόνος στο σημείο εισαγωγής της βελόνας είναι επίσης σπάνια. Οι κίνδυνοι δεν είναι μηδενικοί, αλλά μπορεί να είναι χαμηλότεροι από εκείνους που σχετίζονται με ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου.

Προειδοποιήσεις και Συμβουλές

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε θεραπεία βελονισμού. Αν και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση μέσω αυτής της πρακτικής, δεν αποτελεί πάντα την κατάλληλη επιλογή για κάθε περίπτωση.

Συνολικά, ο βελονισμός παρέχει μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, συνδυάζοντας αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές με σύγχρονες έρευνες. Παρόλα αυτά, η συμβουλή με ειδικό γιατρό παραμένει ουσιώδης για την ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Συμπεράσματα

Τα επιστημονικά στοιχεία και οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη θεραπεία του χρόνιου πόνου και δε λειτουργεί ως εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποκαλυφθούν όλοι οι τρόποι με τους οποίους αυτή η μέθοδος επηρεάζει το σώμα μας.

Τέλος, η γιατρός Pasricha φροντίζει να μας υπενθυμίσει ότι «ο βελονισμός δεν είναι μια μαγική θεραπεία για όλα. Όπως κάθε θεραπεία, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους» και θα συμφωνήσουμε μαζί της.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396