Ξηρότητα Κόλπου & Ομοιοπαθητική
Ξηρότητα κόλπου και ομοιοπαθητική. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τι είναι η κολπική ξηρότητα και πως η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμησή της.
Τι είναι η κολπική ξηρότητα;
Η ενυδάτωση του κόλπου οφείλεται στις εκκρίσεις μικρών αδένων που εντοπίζονται στον κόλπο και στο αιδοίο αλλά και από τις φυσιολογικές εκκρίσεις της μήτρας. Οι εκκρίσεις αυτές, ενυδατώνουν τα κύτταρα, προσφέρουν ελαστικότητα και συμβάλλουν στη διατήρηση του ph του κόλπου.
Συνήθως εμφανίζεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών, ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε νεότερες γυναίκες.
Η κολπική ξηρότητα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών κατά τη διάρκεια ή και μετά την εμμηνόπαυση. Κολπική ξηρότητα είναι πιθανό να εμφανίσουν και οι γυναίκες που μόλις γέννησαν ή θηλάζουν. Μεταξύ των άλλων, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (π.χ αφαίρεση ωοθηκών) ή γυναίκες που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή αντισυλληπτικά χάπια, συχνά ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας.
Πού οφείλεται η κολπική ξηρότητα;
Το πιο συχνό αίτιο κολπικής ξηρότητας είναι η κολπική ατροφία ή αλλιώς γνωστή ως ατροφική κολπίτιδα. Η ατροφική κολπίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των τοιχωμάτων του κόλπου και της μήτρας με παράλληλη διαταραχή της μικροχλωρίδας και των επιπέδων οιστρογόνων.
Ένα εξίσου σημαντικό αίτιο για την εμφάνιση κολπικής ξηρότητας είναι η αλλαγή/διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα αποτελούν τον κύριο ρυθμιστή της υγείας του κόλπου.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η ξηρότητα του κόλπου δεν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται στις παρακάτω 3 βασικές κατηγορίες:
- Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ). Αποτελεί μια θεραπεία με οιστρογόνα η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, μεταξύ αυτών και της ατροφικής κολπίτιδας. Ωστόσο, καθώς έχουν αναφερθεί διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία με τη χρήση των οιστρογόνων, συστήνεται να μη χρησιμοποιούνται χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου.
- Εφαρμογή λιπαντικής ή ενυδατική γέλης και υπόθετων. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές λιπαντικές γέλες οι οποίες βοηθούν βραχυχρόνια στην αποκατάσταση της υγρασίας του κόλπου. Προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν τη συνεύρεση ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός του κόλπου κατά την επαφή. Οι ενυδατικές γέλες και υπόθετα εφαρμόζονται καθημερινά και προσφέρουν μια ουσιαστική αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και τροφικής κολπίτιδας, καθώς βοηθούν στην καλύτερη διατήρησης της υγρασίας του κόλπου. Συνήθως περιέχουν υαλουρονικό οξύ το οποίο συγκρατεί μόρια νερού και έτσι επιτυγχάνει ενυδάτωση του βλεννογόνου του κόλπου. Η συστηματική χρήση τους μπορεί να υποκαταστήσει επάξια τις θεραπείες ορμονική υποκατάστασης, γι’ αυτό και θα πρέπει να προτιμώνται. Αποφύγετε τις γέλες που περιέχουν γλυκερίνη.
- Αλλαγή του τρόπου ζωής. Αλλαγές του τρόπους ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της ξηρότητας του κόλπου. Διακοπή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης κολπικών καθαριστικών χωρίς λόγο και βελτίωση της διατροφής με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, φαίνεται να βοηθούν στην ύγρανση του κόλπου.
Επιπλέον, η συχνότερη σεξουαλική διέγερση ή συνεύρεση βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο και έτσι επιτυγχάνεται φυσική λίπανση.
Συνήθως αναφέρουν οι ειδικοί η κολπική ξηρότητα πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτή.
Μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική προσφέρει διάφορες φυσικές θεραπείες για την ξηρότητα και την εμμηνόπαυση με αρκετά φάρμακα να ξεχωρίζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ομοιοπαθητική συμμαχώντας με τη φύση δε δίδει φάρμακα για να παραταθεί η έμμηνος ροή. Το σκεπτικό είναι απλό: αν προσπαθήσεις να κλείσεις μια τρύπα (με χημικά φάρμακα), αυτή θα ανοίξει (δηλ. θα ξεσπάσει) κάπου αλλού.
Η ομοιοπαθητική, θεωρώντας τον οργανισμό ως ένα ενιαίο σύνολο και χωρίς να διαχωρίζει το γεννητικό σύστημα από τον υπόλοιπο οργανισμό, παρεμβαίνει θεραπευτικά βοηθώντας τη γυναίκα να περάσει αυτό το στάδιο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και φυσικά.
Τα φάρμακα που ενδείκνυνται, είναι δυστυχώς για τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς, πάρα πολλά, γι’ αυτό και τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχουν οι έμπειροι ομοιοπαθητικοί.
Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.
Φωτεινή Βαλσαμίδου
Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός
2108948406, 6972599396