Χημειοθεραπεία: Αποκατάσταση με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής
Χημειοθεραπεία είναι η μέθοδος θεραπείας με χημικές ουσίες. Λόγω των ισχυρών παρενεργειών της χημειοθεραπείας πρέπει να λαμβάνονται και άλλα φάρμακα από τον ασθενή, τα οποία συνοδεύονται από πολλές παρενέργειες, ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή που εφαρμόζεται και είναι πολλές φορές πολύπλοκες και επίπονες για τον ασθενή. Οι παρενέργειες που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι η κόπωση, η ναυτία, εμετός, διάρροια, άφθες στο στόμα, στοματίτιδα, απώλεια μαλλιών, εξανθήματα και καταστολή του μυελού των οστών με μείωση των λευκών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων στο αίμα. Άλλες παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν ανάλογα πάλι με τα φάρμακα που θα λαμβάνει ο ασθενής είναι ο πόνος, η απώλεια μνήμης, αύξηση ή απώλεια βάρους και αιμορραγία.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομοιοπαθητική στην αποκατάσταση του ασθενή στη χημειοθεραπεία;
Στόχος της Ομοιοπαθητικής είναι να μειώσει και να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της χημειοθεραπείας και να προάγει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Σε αυτό απαιτείται η καλή συνεργασία του γιατρού της κλασικής (συμβατικής) ιατρικής επιστήμης και του ομοιοπαθητικού ιατρού και είναι αυτή που θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα για πιο σωστή και άμεση επίλυση των νοσολογικών προβλημάτων του ασθενή.
Η Ομοιοπαθητική αποτελεί συμπληρωματική και ουσιαστική αγωγή και θα πρέπει να ξεκινάει αμέσως μετά το στάδιο της αποκατάστασης, η οποία ακολουθεί τη χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση που χειρουργείται ο ασθενής, αλλά και όταν δεν απαιτείται χειρουργείο, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δίνονται εξαρχής και παράλληλα με την κλασική ιατρική.
Σε καμία περίπτωση, ο ασθενής δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την κλασική (συμβατική) θεραπεία που του χορηγείται και του έχει συστήσει ο αρμόδιος γιατρός, αλλά να ακολουθεί και την ομοιοπαθητική θεραπεία σε συνδυασμό και παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν περιέχουν ενεργά χημικά συστατικά με αποτέλεσμα να μην προκαλούν παρενέργειες.
Τα οφέλη της Ομοιοπαθητικής στην αποκατάσταση του ασθενή στη χημειοθεραπεία
Στη χημειοθεραπεία, η παράλληλη ομοιοπαθητική αγωγή βοηθάει αρκετά το έργο του κλασικού ιατρού, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις παρενέργειες, τονώνοντας το ηθικό του ασθενή να συνεχίσει να παλεύει για τη ζωή, ενισχύοντας τους ανοσολογικούς μηχανισμούς και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.
Κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παρακάτω:
– Ναυτία και εμετούς
– Κόπωση
– Ψυχολογικές παθήσεις, όπως: κατάθλιψη, άγχος, νευρικότητα κ.ά.
– Γαστρεντερικές παθήσεις, όπως: διάρροια, δυσκοιλιότητα, καούρες, δυσπεψία, ηπατική δυσπραγία, άρδευση (καθαρισμός) του ήπατος.
– Λόξιγκας και αιμορροϊδοπάθεια
– Παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, όπως: στοματικά έλκη, άφθες, έρπης, φαρυγγίτιδα, ουλοστοματίτιδα.
– Δερματικές παθήσεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας (λεμφοίδημα, ονυχοδυστροφία, εξανθήματα, ξηροδερμία, παρωνυχία, κνησμός, κ.ά.)
– Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως: βρογχίτιδα, ξηρός και παραγωγικός βήχας.
– Πυρετό, ζάλη, ίλιγγο
– Προβλήματα ύπνου και μνήμης
Μελέτες έχουν δείξει πως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση ή ακόμη και την εξάλειψη των παρενεργειών της χημειοθεραπείας όχι μόνο δεν επηρεάζουν τη θεραπευτική δράση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, αλλά διευκολύνουν και τη συνολική αποκατάσταση του ασθενή, μειώνοντας τον χρόνο αποθεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό βέβαια, να λαμβάνονται σε σωστές δόσεις, γιατί ίσως να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε και η επίτευξη της συνολικής αποκατάστασης του ασθενή εξαρτάται από τον βαθμό διαταραχής και την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.
Add Comment