Σύνδρομο Tourette (τουρέτ) & Ομοιοπαθητική
Σύνδρομο Tourette (τουρέτ) & Ομοιοπαθητική

Σύνδρομο Tourette και Ομοιοπαθητική: Μια Διαφορετική Προσέγγιση στη Διαχείριση των Συμπτωμάτων

Το Σύνδρομο Tourette (Tourette Syndrome – TS) αποτελεί μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτες κινήσεις και φωνητικούς ήχους, γνωστούς ως τικ. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαταραχή παραμένει ανεκτίμητη για τον άνθρωπο που τη βιώνει, η ομοιοπαθητική, ένας κλάδος της εναλλακτικής ιατρικής, έχει αρχίσει να εξετάζεται ως μια πιθανή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Τι είναι το Σύνδρομο Tourette;

Το Σύνδρομο Tourette είναι μια χρόνια διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία. Οι ασθενείς με TS εμφανίζουν τικ, τα οποία είναι απρόβλεπτες, επαναλαμβανόμενες, ανυπόκριτες κινήσεις ή φωνητικούς ήχους.

Εκτιμάται ότι αφορά το 0.3 – 1% του πληθυσμού. Είναι 3-4 φορές συχνότερο στα αγόρια απ΄ότι στα κορίτσια και ξεκινά τυπικά κατά την παιδική ηλικία.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική απομόνωση και άλλα προβλήματα στην καθημερινή ζωή του ατόμου που τα βιώνει.

Πού οφείλεται το σύνδρομο Tourette;

Το σύνδρομο Tourette έχει ισχυρή γενετική συνιστώσα:

  • Οι συγγενείς α’ βαθμού των πασχόντων εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με συχνότητα τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού (5 -15%).
  • 80 – 90% των μονοζυγωτικών διδύμων (τα “όμοια δίδυμα”, τα οποία έχουν κοινά γονίδια) πάσχουν ταυτόχρονα από σύνδρομο Tourette. Το ποσοστό αυτό, πέφτει στο 20% περίπου για τα ετεροζυγωτικά (τα “ανόμοια δίδυμα”).

Ο ακριβής τρόπος κληρονομικότητας δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρος. Στην τελική έκφραση της διαταραχής συμβάλλουν πιθανότατα και άλλοι -πλην των γενετικών- παράγοντες.

Η Ομοιοπαθητική και η Θεραπεία του Συνδρόμου Tourette

Η βασική ιδέα πίσω από την ομοιοπαθητική είναι η αρχή των ομοιοπαθητικών αγωγών, που μεταφράζονται ως “όμοια προς όμοια.” Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ασθενούς που παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα.

Στην περίπτωση του Συνδρόμου Tourette, ορισμένοι ομοιοπαθητικοί ιατροί προτείνουν ομοιοπαθητικές θεραπείες, όπως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ή την ατομική ομοιοπαθητική θεραπεία.

Σύνδρομο Tourette & Ομοιοπαθητική, Προσέγγιση με Προσοχή και Διάλογο με τον Γιατρό

Όπως και με οποιαδήποτε μορφή θεραπείας, η προσέγγιση της ομοιοπαθητικής για το Σύνδρομο Tourette πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την επίβλεψη ενός ειδικού. Η συνεργασία με τον γιατρό σας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των επιπτώσεων και των ενδεχόμενων οφελών της ομοιοπαθητικής στην περίπτωσή σας.

Συνολικά, ενώ η ομοιοπαθητική παρέχει μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Tourette, η επιλογή της πρέπει να γίνεται με προσοχή και με βάση την προσωπική σας κατάσταση και συμβουλή από ειδικό.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396