Στέρηση ύπνου και επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει κάποιες προστατευτικές ουσίες, όπως για παράδειγμα αντισώματα και κυτταροκίνες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ενάντια σε βακτήρια και ιούς και να μπορέσει να καταπολεμήσει φλεγμονές και λοιμώξεις.
Κάποιες μάλιστα κυτταροκίνες συμβάλλουν σε έναν καλύτερο ύπνο, καθιστώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους κύκλους ύπνου σας, και όταν δεν κοιμάστε επαρκώς, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε.
Όταν κοιμάστε, διεγείρετε την αυξητική ορμόνη. Η αυξητική ορμόνη εμπλέκεται στενά με τις πρωτεΐνες και ολόκληρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελείται από πρωτεΐνες.
Η στέρηση ύπνου θα σας προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Και τα δύο αυτά, εάν χτυπηθούν χρονικά, θα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο ρυθμός του ύπνου ονομάζεται κιρκάδια κύματα. Η ισχύς των μακροφάγων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κύκλους ύπνου σας. Αυτά βασικά καταναλώνουν επιβλαβή μικρόβια και σας προστατεύουν από εισβολείς.
Ορισμένα κύτταρα Τ και κυτοκίνες κορυφώνονται ακριβώς όταν αρχίσετε να κοιμάστε, ενώ άλλα θα κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, τα φονικά Τ κύτταρα κορυφώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν δεν κοιμάστε και είστε πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτά τα κύτταρα δεν μπορούν να σας προστατεύσουν επίσης. Η ταχύτητα με την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια καταπολεμούν τη μόλυνση και η μνήμη της ανοσολογικής λειτουργίας θα κατασταλεί επίσης.
Εάν το σώμα σας δεν μπορεί να θυμηθεί ορισμένα παθογόνα ή να καταπολεμήσει τη μόλυνση, τότε θα είστε πιο ευαίσθητοι στο να αρρωστήσετε.
Η στέρηση ύπνου δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες «δυνάμεις» που χρειάζεται. Αν δεν λαμβάνετε επαρκή ύπνο, το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ξένους εισβολείς και μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αναρρώσετε από μία ασθένεια.
Η μακροπρόθεσμη στέρηση ύπνου επίσης αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
Η στέρηση ύπνου έχει βαθιές επιπτώσεις στην ευημερία σας.
Τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο:
- Διαβήτης
- Αντοχή στην ινσουλίνη
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Παχυσαρκία
- Έμφραγμα
- Διαταραχές στη διάθεση
- Εγκεφαλικό
- Τραυματισμός/ατύχημα
- Μειωμένη προσοχή/μνήμη
- Επιδράσεις στην ψυχική σας κατάσταση
- Προβλήματα όρασης
Τι προκαλεί στέρηση ύπνου;
Το νούμερο ένα πρόβλημα πίσω από τον ύπνο είναι κάτι που ονομάζεται λειτουργία «μάχης» ή «πτήσης». Αυτός ο μηχανισμός είναι μέρος του νευρικού συστήματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το διάφραγμα, τον μυ που επηρεάζει την αναπνοή σας.
Υπάρχουν ορισμένοι μύες στο σώμα σας που δεν χαλαρώνουν. Αυτή η ένταση δεν σας αφήνει να ξεκουραστείτε και να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο.
Εάν έχετε πρόβλημα ύπνου, μπορείτε να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε τον ύπνο.
Ομοιοπαθητική και αϋπνία
Η αϋπνία μπορεί να είναι η δυσκολία στην έναρξη ή και τη διατήρηση του ικανοποιητικού ύπνου.
Η αϋπνία είναι μια από τις συνθήκες εκείνες όπου υπάρχει τεράστια ποικιλία στο είδος του προβλήματος που προκαλεί. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία στην παραμονή του ύπνου, ξύπνημα νωρίς, ή απλώς αίσθηση ανανέωσης. Και φυσικά, μπορεί να υπάρξουν δευτερεύοντα αποτελέσματα, όπως κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, κακή συγκέντρωση και ευερεθιστότητα.
Η επίδραση της ομοιοπαθητικής θεραπείας στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού ώστε να μπορέσει τελικά μόνος του να ξαναβρεί την υγιή και εύρυθμη λειτουργία του. Δηλαδή, ο ρόλος της ομοιοπαθητικής είναι να ενδυναμώσει τον οργανισμό ώστε να μπορεί μόνος του να “τακτοποιεί” εκκρεμότητες που έχει, αρχίζοντας πάντα από τις πιο σημαντικές ιεραρχικά γι’ αυτόν και προχωρώντας προς τις πιο “επιφανειακές”.
Διαβάστε περισσότερα για τον ρόλο της Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση της αϋπνίας εδώ.