Σταφυλόκοκκος στα παιδιά: Φυσική αντιμετώπιση
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα είδος βακτηριδίου που ζει στην επιδερμίδα των περισσότερων ανθρώπων και μπορεί να προκαλέσει πολλά είδη λοιμώξεων στο σώμα. Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη βακτηρίων σταφυλόκοκκου που προκαλούν λοιμώξεις, αλλά ο πιο κοινός σταφυλόκοκκος προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus aureus. Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί ένα μεγάλο και επίμονο πρόβλημα στο δέρμα των παιδιών και εμφανίζεται κυρίως τη θερμή περίοδο, δηλαδή την άνοιξη, το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να διαρκέσει για πολλές μέρες μέχρι και μήνα και χρειάζεται αρκετή υπομονή και φροντίδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου στα παιδιά;
Ο σταφυλόκοκκος εμφανίζεται σαν πληγή ή κρούστα σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά πιο συχνά γύρω από τη μύτη, το στόμα, τα αυτιά, αλλά και αλλού όπως στα άκρα και στον κορμό του σώματος. Πολύ συχνά εμφανίζεται σε σημεία όπου το παιδί έχει γρατζουνιστεί ή πληγωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε υγιές δέρμα.
Ο σταφυλόκοκκος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μεταδίδεται εξ’ επαφής όταν τα παιδιά συνεχίζουν να ξύνουν τις πληγές τους ή ακουμπούν τις εκκρίσεις, και μετά, είτε δημιουργούν στο ίδιο τους το σώμα καινούριες πληγές είτε παίζοντας με άλλα παιδιά κολλούν και εκείνα.
Πρόληψη κατά του σταφυλόκοκκου
Ο σταφυλόκοκκος δημιουργείται πιο πολύ σε παιδιά που έχουν τάση για έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η επιδερμίδα τους να είναι ξηρή. Θα πρέπει να πλένετε το παιδί τακτικά και να ενυδατώνετε την επιδερμίδα του με απαλές κρέμες. Επίσης, να κόβετε τα νύχια των παιδιών σας ώστε να μην ξύνονται, και τις πληγές από τον σταφυλόκοκκο να τις καλύπτετε με γάζες ή Hansaplast ώστε να μην μεταδίδει το παιδί τα βακτήρια από τη μία πληγή στην άλλη και να δημιουργεί νέες.
Φυσική αντιμετώπιση σταφυλόκοκκου
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι η αντισηψία της πάσχουσας περιοχής, η οποία γίνεται με φυσικό τρόπο με βάμματα όπως το βάμμα πρόπολης ή το βάμμα καλέντουλας, αλλά και με λάδι τεϊόδεντρου. Τα παραπάνω εφαρμόζονται τοπικά, έχουν αντιβακτηριακή δράση, βοηθούν να κλείσουν πιο γρήγορα οι πληγές, σταματούν την εξάπλωση των βακτηρίων και γενικά βοηθούν στη φυσική ίαση των πληγών. Σε περίπτωση που καίνε οι πληγές από τα βάμματα που θα βάλετε, αναμείξτε τα με λάδι τεϊόδεντρου ή κηραλοιφή.
Μία άλλη πολύ καλή και ευχάριστη λύση είναι η εφαρμογή αλόης στις πληγές. Τέλος, κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να τοποθετήσετε απευθείας πάνω στις πληγές λεπτές φέτες σκόρδου ή τζίντζερ και τις καλύπτετε με Hansaplast για τουλάχιστον μισή ώρα έως μια ώρα πρωί και βράδυ.
Όσον αφορά στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα υπάρχουν πολλές επιλογές και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Add Comment