Συναισθηματική Αλλεργία και Βελονισμός
Συναισθηματική Αλλεργία και Βελονισμός

Συναισθηματική αλλεργία και βελονισμός, μπορεί άραγε να συνδυαστεί;

Αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις τι είναι;

Η αλλεργία είναι μια κατάσταση υπερευαισθησίας κατά την οποία δημιουργούνται διάφορες αντιδράσεις λόγω της επαφής με ορισμένα στοιχεία, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Τύποι αλλεργιών:
 • Tροφικές αλλεργίες όπου προκαλούνται σε ευαίσθητα άτομα από την κατάποση ορισμένων συστατικών όπως γαλακτοκομικά, οστρακοειδή, φιστίκια.
 • Δερματικές που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων και αραχνοειδών.
 • Αναπνευστικές αλλεργίες όπου προκαλούνται από την εισπνοή χημικών ουσιών, καθώς στα ακάρεα της σκόνης, στα ζώα, στη γύρη ή στα σπόρια μυκήτων.
 • Αλλεργία σε φάρμακα ή ενώσεις που υπάρχουν σε αυτά.
 • Αντιδράσεις που οφείλονται στην επαφή με αντικείμενα ή ουσίες, προκαλώντας δερματίτιδα όπως η επαφή με σκουριά, τσιμέντο, βενζίνη.

Τώρα, όταν το ευαίσθητο άτομο έρχεται σε επαφή με την ουσία ή το στοιχείο (αλλεργιογόνο), λαμβάνει χώρα μια πολύπλοκη αλληλουχία γεγονότων, η οποία ξεκινά με την ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων και κορυφώνεται με την απελευθέρωση ισταμίνης. Αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ισταμίνη δεν είναι η μόνη ουσία που εκκρίνεται.

Αιτίες των αλλεργιών

Να σημειωθεί πως ένα άτομο δε γεννιέται με αλλεργία, αλλά την αναπτύσσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Δηλαδή μπορεί υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που, μαζί με τη γενετική προδιάθεση, αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση αλλεργίας όπως είναι:

 • Έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
 • Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες
 • Παρουσία σκόνης
 • Υψηλότερη υγρασία στο περιβάλλον
 • Kατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
 • Περιβαλλοντική μόλυνση
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας συναισθηματικής αλλεργίας;

Σύμφωνα με έρευνες, το άγχος, το στρες και άλλες συναισθηματικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη αλλεργιών.

Η συναισθηματική αλλεργία μπορεί να οριστεί ως μια κατάσταση κατά την οποία, μπροστά σε ορισμένα αρνητικά συναισθήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια αντίδραση στο σώμα παρόμοια με εκείνη που θα εμφανιζόταν λόγω της παρουσίας ενός αλλεργιογόνου.

Τα συμπτώματα της συναισθηματικής αλλεργίας είναι παρόμοια με την κνίδωση και εκδηλώνονται κυρίως στο δέρμα, αν και όχι αποκλειστικά. Επίσης, μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύεται ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, αυξάνεται η απελευθέρωση κορτιζόλης, καθώς και η παραγωγή κατεχολαμινών, οι οποίες προκαλούν τη φλεγμονώδη αντίδραση.

Τρόποι αντιμετώπισης συναισθηματικής αλλεργίας

Η θεραπεία της συναισθηματικής αλλεργίας μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνη άλλων τύπων αντιδράσεων. Συνταγογραφείται η χρήση αντιαλλεργικών (αντισταμινικά) και τοπικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών για τα δερματικά συμπτώματα.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, εκτός από την επίσκεψη σε δερματολόγο, συνιστάται η παρακολούθηση θεραπείας με ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για το στρες και το άγχος.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρονται ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αλλεργία. Ο βελονισμός έχει επίσης θεωρηθεί ως μια επιλογή. Η σχετική έρευνα δείχνει ότι η τεχνική αυτή είναι αποτελεσματική στη συμπτωματική αντιμετώπιση της επίμονης αλλεργικής ρινίτιδας.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *