Παιδικές εποχικές αλλεργίες και Ομοιοπαθητική
Παιδικές εποχικές αλλεργίες και Ομοιοπαθητική

Όταν η άνοιξη έρχεται πολλές φορές φέρνει μαζί της και δυσάρεστα συμπτώματα που αποτελούν αιτίες εποχικών αλλεργιών, και εκτός από τους μεγάλους, ταλαιπωρούν και τους μικρούς! Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών στα παιδιά!

Τι είναι η αλλεργία;

Με τον όρο αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Όταν ο οργανισμός συναντήσει κάποιο αλλεργιογόνο τότε ενεργοποιεί άμυνες απελευθερώνοντας διάφορες ουσίες που με την σειρά τους προκαλούν μια ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε φτάρνισμα, ερυθρότητα, φαγούρα κ.λπ.

Οι συνηθέστερες εποχικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις και προκαλείται από αλλεργία σε διάφορα αλλεργιογόνα.

Τα πιο συχνά από αυτά είναι η γύρη διαφόρων φυτών που κάνουν την εμφάνισή τους την άνοιξη. Η αντίδραση αυτή μπορεί να προσβάλλει τόσο τον φάρυγγα, όσο και τους επιπεφυκότες βλεννογόνους των ματιών, προκαλώντας αντίστοιχα αλλεργική φαρυγγίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας

  • Καταρροή
  • Συμφόρηση της μύτης και φαγούρα
  • Συνάχι
  • Συνεχές φτέρνισμα
  • Δακρύρροια
  • Κνησμός στα μάτια, στον λάρυγγα και στον ουρανίσκο
  • Πονοκέφαλος

Αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα αποτελεί την πλέον κοινή μορφή οφθαλμικής αλλεργίας. Οφείλεται σε αντίδραση υπερευαισθησίας σε ειδικά αλλεργιογόνα που υπάρχουν στον αέρα, προκαλώντας οφθαλμικό ερεθισμό, αλλά και άλλα ρινικά συμπτώματα, όπως καταρροή, γι’ αυτό ονομάζεται αλλιώς και ρινοεπιπεφυκίτιδα.

Η γύρη των φυτών αποτελεί το πιο συχνό αλλεργιογόνο, ωστόσο τα ακάρεα σκόνης και το τρίχωμα των ζώων είναι επίσης παράγοντες εμφάνισης αλλεργίας.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται συνήθως είναι ίδια με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με έντονα προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δακρύρροια, τα οποία δύσκολα σταματούν.

Αλλεργικό άσθμα

Αναφορικά με τα συμπτώματα που προκαλούνται από το αλλεργικό άσθμα, αυτά ποικίλλουν. Μπορεί να είναι απλά, όπως ένας συριγμός, μια ενόχληση σαν «βράσιμο» στο στήθος, ξερόβηχα, αλλά και επεισόδια δύσπνοιας. Επίσης, πολλές φορές το αλλεργικό άσθμα μπορεί να προκαλεί ακόμη και μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή, παρουσία και έντονου βήχα.

Η κύρια αιτία εμφάνισης αλλεργικού άσθματος αποτελεί η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων, όπως δηλαδή με όλες τις εποχικές αλλεργίες.

Η Ομοιοπαθητική αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα παιδιά

Η Ομοιοπαθητική καθίσταται ως μία από τις πρώτες θεραπευτικές επιλογές για τα παιδιά που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, καθώς βρίσκονται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Με την Ομοιοπαθητική προσφέρεται στα παιδιά εξατομικευμένη, φυσική, και χωρίς παρενέργειες θεραπεία, καθώς υπάρχει πάντα μία πιο εξατομικευμένη εικόνα συμπτωματολογίας και χορηγείται ακριβώς εκείνο το όμοιο φάρμακο που επιτυγχάνει τελικά την ίαση.