Ωτίτιδα στα παιδιά και Ομοιοπαθητική
Ωτίτιδα στα παιδιά και Ομοιοπαθητική

Τι είναι η Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα αποτελεί μία πολύ επώδυνη λοίμωξη το αυτιού που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά μεταξύ 3 και 7 ετών.

Η μόλυνση που προκαλείται στο αυτί, οφείλεται κυρίως σε μικρόβια που βρίσκονται στη μύτη ή στον λαιμό και φτάνουν στο αυτί μέσω του εσωτερικού πόρου που συνδέει το τύμπανο του αυτιού με τον λαιμό.

Τα μωρά φαίνεται να υποφέρουν συχνότερα από ωτίτιδα, εξαιτίας της ανατομίας του αυτιού τους.

Απότομος πόνος μέσα στο αυτί, στο τύμπανο, καθώς και μείωση της ακοής στα παιδιά, αποτελούν τα δύο βασικά συμπτώματα.

Αιτίες εμφάνισης της Ωτίτιδας

Πέρα από τη λοίμωξη του μέσου ωτός, η οποία ονομάζεται οξεία μέση ωτίτιδα, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά, οφείλει την εμφάνισή της στην ύπαρξη ρινίτιδας εξαιτίας κάποιας ίωσης.

Η αλλεργική ρινίτιδα, καθώς και η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, ή αλλιώς τα κρεατάκια, αποτελούν δύο ακόμη κοινές αιτίες απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Επίσης, η έκθεση σε καπνό και η χρήση πιπίλας είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη ωτίτιδας, μιας και το μέγεθος και το σχήμα της ευσταχιανής τους σάλπιγγας διευκολύνουν τη συσσώρευση του υγρού.

Συμπτώματα της Ωτίτιδας

  • Πόνος
  • Πυρετός
  • Μερική απώλεια ακοής
  • Νευρικότητα και κλάμα
  • Μείωση της όρεξης

Ο πόνος συχνά εντείνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, λόγω μεταβολών που προκαλούνται στην πίεση στο μέσο αυτί. Αναφορικά με τη μερική απώλεια ακοής που εμφανίζεται συνήθως, αυτή αποτελεί ένα προσωρινό πρόβλημα, καθώς υποχωρεί σταδιακά, μαζί και με την απορρόφηση του υγρού.

Ωτίτιδα στα παιδιά και Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πρώτων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού σε βρέφη και νεογνά. Επιτυγχάνεται μείωση της συχνότητας εμφάνισης των επεισοδίων της ωτίτιδας, καθώς ενισχύεται συνολικά ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού, αναβαθμίζοντας το επίπεδο υγείας του οργανισμού συνολικά.