Ομοιοπαθητική και ψωρίαση
Ομοιοπαθητική και ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που πλήττει το 2-3% του πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κυρίως μεταξύ των ηλικιών 11 και 60 ετών.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που ανήκει σε μια ομάδα συνθηκών όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερκινητικό και προσβάλλει τα κύτταρα και τους ιστούς του.

Κανονικά, τα κύτταρα του δέρματος σχηματίζονται στο κάτω μέρος του εξωτερικού στρώματος του δέρματός μας. Τα κύτταρα περνούν από έναν κύκλο αλλαγής, κινούνται προς τα πάνω διαμέσου των στρωμάτων στην επιφάνεια του δέρματος όπου πεθαίνουν και ρίχνονται μέσα σε διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

Στην ψωρίαση αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, και τα κύτταρα μπορούν να περάσουν από αυτόν τον κύκλο μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Αυτό προκαλεί πάχυνση του δέρματος και την χαρακτηριστική παχιά του εμφάνιση.

Η ψωρίαση επηρεάζει κυρίως το δέρμα και τα νύχια, αλλά σε 6% των περιπτώσεων συνοδεύεται από φλεγμονή των αρθρώσεων, επηρεάζοντας κυρίως τα δάχτυλα των χεριών, τα δάχτυλα των ποδιών και την σπονδυλική στήλη και ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, ψωρίασης πλακιδίων, εμφανίζονται σε μεγάλα κομμάτια παχιάς επιδερμίδας συνήθως με λευκές κλίμακες στους αγκώνες και στα γόνατα, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Αιτίες της ψωρίασης

Οι αιτίες της ψωρίασης εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σαφείς, αν και στο 30% των ασθενών υπάρχει ένα οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των εκδηλώσεων στο δέρμα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται λοιμώξεις του λαιμού από στρεπτόκοκκο, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, τραυματισμοί στο δέρμα, καθώς και συναισθηματικοί παράγοντες, όπως το άγχος ή διάφορες τραυματικές καταστάσεις σοκ και πένθους.

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να είναι σημαντικοί και χρήσιμοι για την καταγραφή του ιστορικού του εκάστοτε ασθενή από τον ομοιοπαθητικό γιατρό, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν ποια θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο άτομο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φλεγμονώδους κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Λόγω της εμφάνισής της, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει βαθύτερα ένα άτομο, καθώς οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την πάθηση μπορεί να θεωρούν ότι είναι μεταδοτική. Ο πάσχων μπορεί επίσης να υπομείνει αρνητικά σχόλια από τους άλλους για την εμφάνισή τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ την ποιότητα ζωής του.

Ομοιοπαθητική θεραπεία της ψωρίασης

Παρατηρώντας την ψωρίαση υπό το πρίσμα της Ομοιοπαθητικής, η θεραπεία της μπορεί να προσεγγιστεί με διάφορους τρόπους. Το άτομο αντιμετωπίζεται στο σύνολό του, ενώ γίνεται προσπάθεια αναζήτησης και εφαρμογής μιας ολιστικής θεραπείας με στόχο την ενδυνάμωση του οργανισμού γενικά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εξετάζονται μόνο τα συμπτώματα της ψωρίασης του ασθενούς, αλλά και η υγεία του συνολικά, καθώς και ο τρόπος αντίδρασής του στο περιβάλλον, καθώς και τι τον επηρεάζει σε συναισθηματικό επίπεδο. Επομένως η Ομοιοπαθητική μπορεί επίσης να θεραπεύσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Κατά την επιλογή της Ομοιοπαθητικής θεραπείας που χρησιμοποιούμε, εξετάζουμε διάφορους παράγοντες. Μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν κάτι μπορεί να έχει προκαλέσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, εάν η ψωρίαση έχει προκληθεί από κάποια τραυματική κατάσταση σοκ, όπως το πένθος, αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Ομοιοπαθητικό γιατρό σε συγκεκριμένες θεραπείες.

Είναι, τέλος, σημαντικό για τον Ομοιοπαθητικό γιατρό να καταλάβει ποια είναι η ακριβής αντίδραση του ασθενή στο εκάστοτε γεγονός, καθώς όλοι έχουν τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να βιώνουν και να αντιμετωπίζουν τα διάφορα τραύματα. Αν ο ασθενής εξακολουθεί να είναι σε βαθιά θλίψη και η αντίδρασή του είναι να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον πόνο του από μόνος του, απομακρύνοντας τον εαυτό του από τον κοινωνικό του περίγυρο, μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς αυτό ίσως να αποτελεί ατομικό σύμπτωμα του ασθενούς.

Ομοιοπαθητική και έκζεμα

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *