Ομαλός λειχήνας και Ομοιοπαθητική
Ομαλός λειχήνας και Ομοιοπαθητική

Τι είναι ο ομαλός λειχήνας;

Ο ομαλός λειχήνας είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τους βλεννογόνους του στόματος. Συνήθως παρατηρείται στο εσωτερικό τοίχωμα των παρειών και έχει τη μορφή διαβρώσεων ή ελκών ερυθρού χρώματος που περιβάλλονται από ένα σχηματισμό που θυμίζει υπόλευκο δίχτυ. Όπως κάθε αυτοάνοσο νόσημα παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα.

Σε ποια άτομα εμφανίζεται συχνότερα;

Εμφανίζεται αιφνίδια σε ηλικία από 30 έως 60 ετών και αφορά περισσότερο τις γυναίκες.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της νόσου;

Αν και η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, παρατηρούμε σε μεγαλύτερη συχνότητα την εμφάνιση του ομαλού λειχήνα σε άτομα που φέρουν στο στόμα τους οδοντιατρικά αμαλγάματα ή συνυπάρχουν στη στοματική τους κοιλότητα οδοντιατρικά αμαλγάματα και προσθετικές εργασίες από παλλάδιο, χρυσό ή πλατίνα.

Με ποιο τρόπο εμφανίζεται;

Οι εξάρσεις της νόσου συνοδεύονται από έντονο κνησμό ή αίσθημα καύσου στο σημείο της εμφάνισης των βλαβών και διαρκούν μήνες ή χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η κλασική ιατρική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χορήγηση τοπικών κορτικοστεροειδών αλοιφών για την ανακούφιση από τον κνησμό και ανοσοκατασταλτικά – κορτικοστεροειδή από το στόμα. Δυστυχώς τα παραπάνω φάρμακα αν και προσωρινά ανακουφίζουν τις περισσότερες φορές τον ασθενή, έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες, όταν χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ποιος ο ρόλος της Ομοιοπαθητικής

Η Ομοιοπαθητική, όπως και με κάθε πρόβλημα, έτσι και με τον ομαλό λειχήνα, στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση, έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η ολιστική αντιμετώπιση και η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού βελτιώνει τα συμπτώματα του ασθενούς και φυσικά την ποιότητα της ζωής του αποφεύγοντας παράλληλα τις παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Ομοιοπαθητική και έκζεμα

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *