Νευραλγία τριδύμου και Ομοιοπαθητική
Νευραλγία τριδύμου και Ομοιοπαθητική

Νευραλγία τριδύμου. Όταν ένας πόνος στην γνάθο του στόματος ή στη μισή πλευρά του προσώπου μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει!

Τι είναι η νευραλγία τριδύμου;

Είναι μια κατάσταση χρόνιου πολύ ισχυρού πόνου στο μισό συνήθως μέρος του προσώπου. Προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία του περιφερικού ή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η αιτία του πόνου είναι η δυσλειτουργία του τριδύμου νεύρου, ένα κρανιακό νεύρο που δίδει αίσθηση την στο μισό πρόσωπο και κίνηση στους μασητήρες μύες.

Το τρίδυμο νεύρο έχει τρεις κλάδους,o οφθαλμικός κλάδος περιλαμβάνει τον οφθαλμό και το μέτωπο, ο μέσος κλάδος (άνω γναθικός) το μάγουλο την άνω γνάθο, το άνω χείλος τα δόντια και τα ούλα καθώς και την σύστοιχη πλευρά της μύτης. Ο κάτω κλάδος (κάτω γναθικός) περιλαμβάνει την κάτω γνάθο, τα ούλα, τα δόντια και το κάτω χείλος.

Πού εντοπίζεται ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου;

Στην περίπτωση εμφάνισης νευραλγίας τριδύμου, ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή κατανομής του τριδύμου νεύρου, δηλαδή τις περισσότερες φορές στην κάτω γνάθο και στην μία πλευρά του προσώπου, και πολλές φορές και στον αυχένα.

Ο πόνος δυσκολεύει το άνοιγμα του στόματος, τη μάσηση, την κατάποση, τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την ομιλία.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο πόνος προέρχεται από έρπητα (μεθερπητική νευραλγία) μπορεί να υπάρχει ευαισθησία ακόμη και τοπικά κατά το άγγιγμα, αλλά και πόνος σε κάθε κίνηση ακόμη και σε ένα απλό φτάρνισμα.

Αιτίες εμφάνισης νευραλγίας τριδύμου

Οι αιτίες εμφάνισης νευραλγίας τριδύμου συχνά μπορεί να είναι:

  • Κάποια αδράνεια των μυών της γνάθου καθώς επίσης και κάποια πιθανή αφαίρεση ενός τραπεζίτη.
  • Πιθανή έκθεση της περιοχής του λαιμού ή του κεφαλιού σε ακτινοβολία.
  • Πιθανή λοίμωξη ή παρενέργεια κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος.
  • Έπειτα από έρπη.

Μεθερπητική νευραλγία και πόνος στο τρίδυμο νεύρο

Κατά την μεθερπητική νευραλγία ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στα δερμοτόμια του σώματος που έχουν υποστεί την βλάβη. Στην περίπτωση του οφθαλμικού έρπη, εμφανίζεται άλγος και εξάνθημα στην κατανομή του πρώτου κλάδου του τριδύμου νεύρου.

Η μεθερπητική νευραλγία, όπως και οι υπόλοιποι τύποι νευραλγίας, επηρεάζει τη ζωή των ασθενών συνολικά, καθώς επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, την ψυχολογία του, αλλά και τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συμπτώματα νευραλγίας τριδύμου 2ου και 3ου κλάδου

Το κυριότερο σύμπτωμα της νευραλγίας τριδύμου 2ου και 3ου κλάδου εντοπίζεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος στο να ανοίξει το στόμα του. Λόγω παρατεταμένου ανοίγματος του στόματος υπάρχουν πιθανότητες να μπλοκάρουν οι μύες της γνάθου, είτε χωρίς προηγουμένως να παρουσιαστεί πόνος, είτε και να προηγηθούν έντονοι πόνοι οι οποίοι να μειώνονται σταδιακά, στο σαγόνι και το άνοιγμα του στόματος.

Ένα ακόμη σύμπτωμα της νευραλγίας τριδύμου μπορεί να είναι και κάποια φλεγμονή ή και πόνος στην γλώσσα και στους άλλους μύες του στόματος.

Οι ασθενείς αισθάνονται έναν έντονο και συνεχή πόνο και στην περίπτωση που δεν θεραπεύεται άμεσα, μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα στο να συνεχίσουν τις φυσικές τους δραστηριότητες, μειώνοντας την αποδοτικότητά τους, προκαλώντας τους παράλληλα άσχημα συναισθήματα όπως απαισιοδοξία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και απομόνωση.

Η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου

Ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο εκάστοτε ασθενής, με την Ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί η νευραλγία τριδύμου.

Για να ανακουφίσουμε την νευραλγία του τριδύμου με την Ομοιοπαθητική, μεγάλη σημασία έχει να δράσουμε έγκαιρα και να ξεκινήσουμε θεραπεία με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Συμπληρωματική βοήθεια θα προσφέρει η ελάττωση της κίνησης της γνάθου στο ελάχιστο δυνατόν, ώστε να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *