Ινομυαλγία και Ομοιοπαθητική
Ινομυαλγία και Ομοιοπαθητική
Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο- (ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς).

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;
 • Διάχυτος πόνος: Συνεχής, βαθύς πόνος από τους μύες. Παρατηρείται σε όλο το σώμα.
 • Κόπωση: Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας δεν οφείλονται πάντοτε στην πολλή δουλειά και στον λίγο ύπνο. Στην περίπτωση της ινομυαλγίας, η κόπωση οφείλεται εν μέρει στην υπερπροσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη διαταραχή. Η κόπωση της ινομυαλγίας βιώνεται ως «εξοντωτική» που μπορεί να επηρεάζει τις εργασιακές, κοινωνικές, προσωπικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα υπάρχει μειωμένη «φυσική ενέργεια».
 • Διαταραχές ύπνου
 • Ημικρανίες
 • Αυξημένη ευαισθησία: Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από ευρύ φάσμα αισθητηριακών διαταραχών. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να νιώθει τα ρούχα του πιο «βαριά» ή να νιώθει πολύ έντονο πόνο για πολλή ώρα μετά από ένα ήπιο χτύπημα.
 • Πόνοι στις αρθρώσεις: Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κύριο σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι ο μυοσκελετικός πόνος σε όλο το σώμα, ο οποίος γίνεται έντονα αισθητός στις αρθρώσεις. Ο πόνος που δεν υποχωρεί με τη λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών είναι τυπική ένδειξη για ινομυαλγία.
 • Μουδιάσματα στα χέρια
 • Επώδυνες έμμηνες ρύσεις
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
 • Καταθλιπτική διάθεση
Τι προκαλεί την ινομυαλγία;

Η αιτία είναι άγνωστη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση με τα προβλήματα ύπνου, το άγχος καθώς και πολύ επίπονες ψυχολογικές καταστάσεις.

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Συχνά συνυπάρχει με άλλα νοσήματα (όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ερυθηματώδης λύκος), τα οποία πρέπει να έχουν αποκλειστεί κατ΄αρχήν.

Συχνά, στο ιστορικό των ασθενών με ινομυαλγία, προηγούνται ψυχικά επώδυνα γεγονότα, που βιώθηκαν από πλευράς τους, ως έντονος  «ψυχικός πόνος», τόσο δυσβάσταχτος, που η μόνη επιλογή του οργανισμού για να τον ανακουφίσει, είναι η σωματοποίησή του. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο φαύλος κύκλος, ψυχικού πόνου, απώλειας αναζωογονητικού ύπνου, σωματικού άλγους και χρόνιας κόπωσης γίνεται μία συνεχής επώδυνη νευρο-βιοχημική εξίσωση χωρίς λύση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποιος είναι ο ρόλος της oμοιοπαθητικής στην ινομυαλγία;

Σε κάθε ασθενή με ινομυαλγία, εκτός της συμβατικής διάγνωσης, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο είδος του επώδυνου συναισθηματικού ερεθίσματος που προηγείται ή συνοδεύει αυτό. Εάν το ινομυαλγικό σύνδρομο οφείλεται περισσότερο σε χρόνια έλλειψη ύπνου ή σε χρόνια βίωση συναισθηματικού πόνου, η προσέγγιση και η θεραπεία θα είναι διαφορετική και εξατομικευμένη.

Τα συμπληρώματα διατροφής, η διατροφική παρακολούθηση, οι ειδικές ασκήσεις και άλλες φυσικές προσεγγίσεις είναι επίσης χρήσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση ο Ομοιοπαθητικός ιατρός θα ανιχνεύσει το ιστορικό του ασθενή που τον ανάγκασε να μπει στον φαύλο κύκλο άλγους-κόπωσης-έλλειψης ύπνου.

Υπάρχουν λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων; 
 1. Άσκηση: Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα και μπορεί να είναι κολύμβηση, ποδήλατο, περπάτημα και υδροαεροβική.
 2. Ύπνος: Σε σταθερή ώρα νωρίς με ήσυχο και άνετο περιβάλλον.
 3. Διατροφή: Να αποφεύγεται η ζάχαρη, το αλκοόλ και η καφεΐνη πριν τον ύπνο.
 4. Ασκήσεις χαλάρωσης: Μουσική και ζεστό μπάνιο.
 5. Η αποφυγή υπερέκθεσης σε στρεσογόνα ερεθίσματα είναι επίσης σημαντική.
 6. Φυσικοθεραπεία, βελονισμός και γιόγκα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά στην αντιμετώπιση του πόνου.
 7. Νοητικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της γνωστικής δυσλειτουργίας (έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Βαλσαμίδου Φωτεινή, Ιατρός Ομοιοπαθητικός

Κιν. Τηλ: 6972599396

Λ. Ποσειδώνος 85 16671 Γλυφάδα,
Χείρωνος 3-5, 11635, Παγκράτι

Email: valsamidouf@holisticmd.gr

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *