Iατρικός Βελονισμός και Παχυσαρκία
Iατρικός Βελονισμός και Παχυσαρκία
Τι είναι παχυσαρκία;

Είναι χρόνια κατάσταση ( σήμερα θεωρείται νόσος), που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση-αύξηση λίπους του σώματος πάνω από κάποια όρια, με αποτέλεσμα την ανάλογη αύξηση του βάρους του σώματος.

Ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας;

Εξωγενή αίτια:

 • Υπερβολική λήψη τροφής (υπερβολική τροφή μας δημιουργεί υπερβολικό βάρος-λίπος)
 • Κατανάλωση τροφής χαμηλής βιολογικής αξίας (λίγα λαχανικά- φρούτα, περισσότερο κρέας)
 • Μειωμένη σωματική-μυϊκή δραστηριότητα, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής

Ενδογενή αίτια:

Μειωμένος βασικός μεταβολισμός, μεταβολικές παθήσεις, ενδοκρινικές παθήσεις, εγκεφαλικές παθήσεις.
Πρόσφατες επιστημονικές διαπιστώσεις:

 1. Η Λεπτίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο λίπος (από τα λιποκύτταρα), και ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο, όπου βρίσκεται το κέντρο της πείνας. Εκεί επιδρά και καταστέλλει την όρεξη, αυξάνει την εγρήγορση, επιταχύνει τον μεταβολισμό και ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Πιθανόν στα παχύσαρκα άτομα δεν φθάνει αρκετή ποσότητα λεπτίνης στον εγκέφαλο και έτσι δημιουργείται συνεχής πείνα.
 2. Η Ντοπαμίνη είναι μία άλλη χημική ουσία που παράγεται στον εγκέφαλο από ειδικά κύτταρα και έχει ηγετικό ρόλο στίς εξαρτήσεις.

Όταν νιώθετε ευχαρίστηση από το φαγητό ή όταν ερωτεύεστε ή δέχεστε έναν έπαινο ή καπνίζετε, η Ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα που νιώθετε. Επίσης η Σεροτονίνη είναι άλλη μία χημική ουσία που βοηθάει με την ηρεμιστική και αγχολυτική της δράση.

Στους παχύσαρκους εντοπίστηκε ότι έχουν λιγότερους υποδοχείς Ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που τους υποχρεώνει να χρειάζονται περισσότερο φαγητό για να νιώσουν ευχαρίστηση.

Είναι πιθανόν λοιπόν, ένα μέρος του πληθυσμού, να οδηγείται στο ψυγείο ή στον φούρνο της γειτονιάς για λόγους που δεν σχετίζονται με συναισθηματική ανωριμότητα ή αδυναμία ή έλλειψη αυτοελέγχου, αλλά με βουλιμία κεντρικής (εγκεφαλικής) αιτιολογίας.

Ποιος είναι ο μεγάλος εχθρός της παχυσαρκίας;

Η Βουλιμία δηλαδή η ψυχική παρόρμηση και διάθεση για φαγητό, η ακατανίκητη επιθυμία για γλυκά και για ενδιάμεσα αλμυρά μικρογεύματα.

Ο παχύσαρκος νιώθει αδύναμος και άβουλος μπροστά στην αισθητηριακή απόλαυση που συνοδεύει κάθε αγαπητή γεύση.

Τι επιτυγχάνεται με τον βελονισμό;

Ο βελονισμός επενεργεί σαν ανασταλτικό της όρεξης, μειώνει τη διάθεση για γλυκά και τσιμπολογήματα, μειώνει τον χρόνο κορεσμού και επενεργεί καταπραϋντικά, αγχολυτικά και ευφορικά, εξισορροπώντας το Νευρικό σύστημα.

Διάβασε εδώ πώς ο βελονισμός βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος!

Πως εφαρμόζεται ο βελονισμός;
 1. Με Ωτοβελονισμό
  Χρησιμοποιούμε σημεία βελονισμού που βρίσκονται στο πτερύγιο του αυτιού. Εκεί τοποθετούνται 1-2 βελόνες, μιας χρήσεως, ειδικά κατασκευασμένες, οι οποίες καλύπτονται με ένα μικροσκοπικό λευκοπλαστ. Εκεί παραμένουν 15-17 ημέρες.
  Από την πρώτη ή δεύτερη ημέρα αρχίζει η αναστολή της όρεξης, έχουμε μερική, ελεγχόμενη ανορεξία με γρήγορο αίσθημα κορεσμού μετά τις πρώτες μπουκιές. Παράλληλα μειώνονται τα τσιμπολογήματα και η διάθεση για γλυκό.
 2. Με Σωματοβελονισμό
  Χρησιμοποιούμε σημεία βελονισμού σε όλο το σώμα με σκοπό να τονώσουμε περισσότερο τις παραπάνω ενέργειες και παράλληλα με εξειδικευμένες βελόνες και ηλεκτροβελονισμό, στοχεύουμε την τοπική συσσώρευση λίπους, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Αποτελέσματα του βελονισμού

Ο βελονισμός, παράλληλα με ειδική διαιτητική αγωγή (διατροφή), απαλλάσει το άτομο από το άγχος του φαγητού, ρυθμίζει και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για απώλεια περιττού βάρους, μειώνει το τοπικό λίπος με ηλεκτροβελονισμό, επιταχύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού,αυξάνει την τοπική αρτηριακή άρδευση και βελτιώνει την φλεβική παροχέτευση.

Τι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ο βελονισμός;

 1. Να σας αδυνατίσει ενώ εσείς συνεχίζετε να τρώτε
 2. Να σας αδυνατίσει γρηγορότερα
 3. Να αλλάξει τον μεταβολισμό
 4. Να σας δώσει ένα μόνιμο απότέλεσμα
 5. Να μειώσει για πάντα τη διάθεση για φαγητό