Νόσος Graves και Ομοιοπαθητική
Νόσος Graves και ομοιοπαθητική μπορεί άραγε να βοηθήσει;
Τι είναι η νόσος του Graves (Γκρέιβς);
Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Είναι όμως πιο συχνή σε γυναίκες πριν τα 40 οι οποίες συνήθως έχουν οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου. Η νόσος Graves έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμό). Τα συμπτώματα και σημεία της ποικίλουν και επηρεάζει τα μέγιστα τη συνολική υγεία του ατόμου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Graves
Είναι ίδια με του υπερθυρεοειδισμού, όπως:
- εύκολη κόπωση
- ταχυκαρδία
- τρέμουλο στα χέρια
- διαταραχές της εμμήνου ρύσεως
- ερεθισμένα μάτια ή/και εξόφθαλμος
- συχνές κενώσεις ή διάρροια
- διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)
- διαταραχή στον ύπνο
- υπερευαισθησία στη ζέστη
- απώλεια βάρους, παρά την αύξηση της όρεξης
Υπάρχουν επιπλοκές και αν ναι ποιες είναι;
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή οστεοπόρωση εάν η νόσος δε θεραπευτεί. Οι έγκυες γυναίκες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρης γέννησης του μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης. Επίσης, πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει οίδημα πίσω από την περιοχή των ματιών, το οποίο μερικές φορές διογκώνει τα μάτια προς τα έξω (εφθαλμοπάθεια του Graves).
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Graves;
- Εξετάσεις αίματος (TSH, T3, T4)
- Κλινική εξέταση (όπως έλεγχος για τυχόν μεγέθυνση του θυρεοειδούς αδένα και ερεθισμό των ματιών, έλεγχος του καρδιακού παλμού και πιθανά σημάδια τρέμουλου στα χέρια)
- Πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου – υψηλή πρόσληψη δηλώνει υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον αδένα. Η δοκιμή πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου, περιλαμβάνει την κατάποση μιας κάψουλας που περιέχει μια μικρή, μη βλαβερή ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου.
Νόσος Graves και Ομοιοπαθητική, μπορεί να βοηθήσει;
Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με την παραδοσιακή θεραπεία για τη νόσο του Graves, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοναδική θεραπεία. Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου του Graves, όπως οι ταχυκαρδίες, έντονο ιδρώτα, τρέμουλο και άλλα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνήθως επιλέγονται, με βάση τα συγκεκριμένα συμπτώματα και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
Επιπλέον, μερικοί ασθενείς μπορεί να χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική για να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και της άγχους που συνήθως συνοδεύουν τη νόσο του Graves. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη σας ότι η ομοιοπαθητική δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή ιατρική θεραπεία και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο της.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νόσος του Graves είναι μια σοβαρή και συχνά πολύπλοκη νόσος που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε ομοιοπαθητικού φαρμάκου, πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της θεραπείας.
Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.
Φωτεινή Βαλσαμίδου
Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός
2108948406, 6972599396