Νόσος Crohn και Ομοιοπαθητική
Νόσος Crohn και Ομοιοπαθητική

Η νόσος του Crohn (νόσος Κρον) πήρε το όνομά της από τον Δρ. Burrill B. Crohn και είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα και συνήθως εκδηλώνεται στο κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου τον ειλεό, αλλά και σε οποιοδήποτε τμήμα της γαστρεντερικής οδού από το στόμα μέχρι τον ορθό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι:

  • διάρροια
  • κοιλιακός πόνος, που εμφανίζεται συχνά στο χαμηλότερο δεξί μέρος της κοιλιάς
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός
  • αναιμία με έλλειψη βιταμίνης B12
  • αίσθημα κόπωσης
  • πόνο στις αρθρώσεις
  • άφθες στο στόμα
Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν για την εξέταση του ανώτερου τμήματος του λεπτού εντέρου, τις ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές μεθόδους και για το κατώτερο τμήμα του εντέρου (παχύ έντερο) την κολονοσκόπηση.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο;

Στατιστικά, το 60%-75% των ασθενών μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθούν για να διορθωθούν κάποιες πιθανές επιπλοκές της νόσου. Ωστόσο, η πρώτη επιλογή θεραπείας για άτομα με νόσο του Crohn είναι η φαρμακευτική αγωγή αλλά και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αναπόφευκτη εάν η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν.

Μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στη νόσο Κρον;

Ο συνδυασμός της ομοιοπαθητικής με τα αντίστοιχα συμπληρώματα τις και τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις από εξειδικευμένο ιατρό αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση θεραπείας στις περιπτώσεις των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου όπως της νόσου Κρον. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν η ομοιοπαθητική θεραπεία δοθεί εγκαίρως από εξειδικευμένο ιατρό, με την εμφάνιση των πρώτων κιόλας συμπτωμάτων, πριν καταστεί αναγκαία η χορήγηση ισχυρών φαρμάκων, ενισχύεται πολύ η πιθανότητα πιο μόνιμων θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *