Βρουξισμός: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Βρουξισμός: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Έχετε ξυπνήσει ποτέ σας με τους μύες της σιαγόνας σας να σας πονάνε ή να έχετε πονοκέφαλο; Εάν ναι, τότε μπορεί να υποφέρετε από βρουξισμό ή αλλιώς Σύνδρομο Δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Άρθρωσης (ΣΔΚΓΑ), που είναι ουσιαστικά το ακούσιο τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών.

Πώς προκαλείται ο βρουξισμός;

Ο βρουξισμός προκαλείται κατά κύριο λόγο όταν δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κινήσεων της γνάθου και του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία δυσλειτουργία των μυών της κάτω γνάθου.

Άλλα αίτια:

  • Η κακή ευθυγράμμιση (σύγκλιση) των άνω και κάτω δοντιών
  • Οδοντοφυΐα στα παιδιά
  • Άγχος, θυμός και ένταση
  • Υπερκινητικότητα
  • Ροχαλητό
  • Υπνική άπνοια
Τι μπορεί να προκαλέσει ο βρουξισμός;

Ο βρουξισμός αν και προσβάλλει τους μύες της κάτω γνάθου, μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει δυσλειτουργία και στους μύες του προσώπου, του αυχένα, της κεφαλής, των ώμων, του βραχίονα και της θωρακικής μοίρας.

Η δυσλειτουργία αυτή γίνεται συνήθως αντιληπτή από τον ασθενή γιατί νιώθει ένα είδος κράμπας, σαν πιάσιμο στους παραπάνω μύες, αλλά και πόνο σαν κάψιμο ή αίσθημα μουδιάσματος.

Πέρα από τα παραπάνω που αναφέραμε, ο βρουξισμός προκαλεί πόνο στα δόντια, μπορεί να τα αποσταθεροποιήσει ή να τα καταστρέψει εντελώς ή μερικώς, αφού με το συνεχές τρίξιμό τους, μπορεί να καταστραφεί το οστούν που περιβάλλει το δόντι καθώς και ο ιστός των ούλων. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση.

Άλλα συμπτώματα:

  • Πόνος στους μύες και στα δόντια κατά τη μάσηση
  • Δυσκολία ανοίγματος του στόματος
  • Δυσκολία στην κατάποση των τροφών με αίσθημα πνιγμού κατά τη διάρκεια της κατάποσης
  • Βουητά ή πόνοι στα αυτιά
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βρουξισμός με τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής;

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει κανείς είναι να απελευθερώσει την ένταση που έχει συσσωρευτεί μέσα του και να μειώσει το στρες πριν κοιμηθεί. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις οδοντοστοιχίες, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με τον οδοντίατρο.

Η Ομοιοπαθητική με τα κατάλληλα σκευάσματα οδηγεί στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση των πόνων που μπορεί να επιφέρει ο βρουξισμός, με τα συμπτώματα να υποχωρούν με τον καιρό.

Επιπλέον, η Ομοιοπαθητική οδηγεί σε μία ολοκληρωμένη αποκατάσταση της υγείας και του ψυχισμού του ασθενούς, αποκαθιστώντας την ψυχοσωματική του ισορροπία.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *