Τι είναι η Ομίχλη Εγκεφάλου – Τρόποι Αντιμετώπισης
Τι είναι η Ομίχλη Εγκεφάλου – Τρόποι Αντιμετώπισης

Ομίχλη Εγκεφάλου – τι είναι;

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι ένα σύμπτωμα και όχι μια ιατρική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην υποκείμενη κατάσταση που την προκαλεί. Τα συμπτώματα της εγκεφαλικής ομίχλης περιλαμβάνουν:

 • θολές σκέψεις
 • λήθη
 • κακή συγκέντρωση
 • αίσθημα κόπωσης
 • έντονη υπνηλία ή σύγχυση
 • μειωμένη πνευματική οξύτητα

Μπορεί επίσης να ξεχνάτε λέξεις που χρησιμοποιείτε τακτικά ή απλώς να αισθάνεστε πνευματικά εξαντλημένοι. Η «ομίχλη εγκεφάλου» (Brain Fog) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σύγχυσης και μειωμένου βαθμού πνευματικής διαύγειας.

Σύμφωνα με έρευνες, η συχνότητά εμφάνισής της είναι σε ένα ανά διακόσια άτομα στο γενικό πληθυσμό, με έντονη την παρουσία της στους ογκολογικούς ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία. Μετά την εμφάνιση της Covid-19, η ομίχλη εγκεφάλου παρατηρείται συχνά σε άτομα με Long Covid.

Τι μπορεί να ευθύνεται;

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες, μπορεί να ευθύνονται για ορισμένα συμπτώματα της μακράς Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής ομίχλης και της κόπωσης.

Τρόποι Αντιμετώπισης

 1. Μην καταπονείτε τον εαυτό σας υπερβολικά
 2. Ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη
 3. Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή του ύπνου
 4. Άσκηση και υγιεινή διατροφή

Φυσικές Θεραπείες – Ομίχλη Εγκεφάλου

 1. Έλεγχος πρόσληψης ζάχαρης και υδατανθράκων.
  Η μείωση των συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε σάκχαρα είναι το πρώτο βήμα για στην καταπολέμηση της ομίχλης του εγκεφάλου. Προτιμήστε ποιοτικούς υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά. Επικεντρωθείτε σε τροφές που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη – π.χ. γλυκοπατάτες, φραγκοστάφυλα.
 2. Πρωτεΐνες και υγιή λίπη
  Οι πλήρεις πρωτεΐνες βρίσκονται σε πηγές τροφίμων όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αυγά που τροφοδοτούν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί η υγεία της εγκεφαλικής λειτουργίας.Προτιμήστε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ​​ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, αυγά ή βόειο κρέας και ορισμένους καρπούς/σπόρους. Επίσης, ο συνδυασμός αυτών των τροφών με υγιή λιπαρά (έλαιο καρύδας και ελαιόλαδο), αβοκάντο, και καρύδια είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ομίχλης εγκεφάλου.
 3. Βελτίωση του ύπνου
  Ένας από τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι η ποιότητα του ύπνου. Προσπαθείστε να κοιμάστε το βράδυ τουλάχιστον επτά ώρες.
 4. Συμπληρώματα διατροφής
  Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ομίχλης του εγκεφάλου και να μας χαρίσουν υγεία και ευεξία
  Πρώτα απ΄ολα φροντίστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αναφέρονται παραπάνω, και μετά ενδεχομένως να τις συνδυάσετε με ορισμένα συμπληρώματα για βέλτιστα αποτελέσματα.

Μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει στην αντιμετώπιση;

Οι ομοιοπαθητικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ομίχλης εγκεφάλου (brain fog) μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα συμπτώματα και την αιτία που την προκαλεί. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ομοιοπαθητική ιατρική δεν αντικαθιστά τη συμβουλή του ιατρού σας και ότι θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε με έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ομοιοπαθητική αγωγή, συνεργαστείτε με έναν ειδικό στην ομοιοπαθητική ιατρική που θα μπορέσει να προσαρμόσει τη θεραπεία στις ατομικές σας ανάγκες.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396