Βελονισμός και μεταβολισμός
Βελονισμός και μεταβολισμός

Η παχυσαρκία είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένο μεταβολισμό και υπερβολική συσσώρευση-αύξηση λίπους του σώματος πάνω από κάποια όρια, με αποτέλεσμα την ανάλογη αύξηση του σωματικού βάρους.

Ποια είναι τα αίτια του μειωμένου μεταβολισμού και της παχυσαρκίας;

Τα αίτια μπορεί να είναι διάφορα με κυριότερα τα παρακάτω:

  • Υπερβολική λήψη τροφής
  • Κατανάλωση τροφής χαμηλής βιολογικής αξίας
  • Μειωμένη σωματική-μυϊκή δραστηριότητα
  • Μεταβολικές παθήσεις
  • Ενδοκρινικές παθήσεις
  • Εγκεφαλικές παθήσεις
  • Μειωμένη ποσότητα λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο λίπος (από τα λιποκύτταρα), και ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο, όπου βρίσκεται το κέντρο της πείνας. Εκεί επιδρά και καταστέλλει την όρεξη, αυξάνει την εγρήγορση, επιταχύνει τον μεταβολισμό και ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Πιθανόν στα παχύσαρκα άτομα δεν φτάνει αρκετή ποσότητα λεπτίνης στον εγκέφαλο και έτσι δημιουργείται συνεχής πείνα.
  • Μειωμένες ποσότητες ντοπαμίνης και σεροτονίνης, με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα άτομα να χρειάζονται περισσότερο φαγητό για να νιώσουν ευχαρίστηση.

Είναι πιθανόν λοιπόν, ένα μέρος του πληθυσμού, να οδηγείται στο ψυγείο ή στον φούρνο της γειτονιάς για λόγους που δεν σχετίζονται με συναισθηματική ανωριμότητα ή αδυναμία ή έλλειψη αυτοελέγχου, αλλά με βουλιμία κεντρικής (εγκεφαλικής) αιτιολογίας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός τον μεταβολισμό και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Ο βελονισμός επενεργεί σαν ανασταλτικό της όρεξης, μειώνει τη διάθεση για γλυκά και τσιμπολογήματα, μειώνει τον χρόνο κορεσμού και επενεργεί καταπραϋντικά και αγχολυτικά, εξισορροπώντας το νευρικό σύστημα.

Πώς εφαρμόζεται ο βελονισμός;
  • Με Ωτοβελονισμό

Χρησιμοποιούμε σημεία βελονισμού που βρίσκονται στο πτερύγιο του αυτιού. Εκεί τοποθετούνται 1-2 βελόνες, μιας χρήσεως, ειδικά κατασκευασμένες, οι οποίες καλύπτονται με ένα μικροσκοπικό λευκοπλαστ. Εκεί παραμένουν 15-17 ημέρες.

Από την πρώτη ή δεύτερη ημέρα αρχίζει η αναστολή της όρεξης, έχουμε μερική, ελεγχόμενη ανορεξία με γρήγορο αίσθημα κορεσμού μετά τις πρώτες μπουκιές. Παράλληλα μειώνονται τα τσιμπολογήματα και η διάθεση για γλυκό.

  • Με Σωματοβελονισμό

Χρησιμοποιούμε σημεία βελονισμού σε όλο το σώμα με σκοπό να τονώσουμε περισσότερο τις παραπάνω ενέργειες και παράλληλα με εξειδικευμένες βελόνες και ηλεκτροβελονισμό, στοχεύουμε στην τοπική συσσώρευση λίπους, σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του βελονισμού

Ο βελονισμός, παράλληλα με ειδική διαιτητική αγωγή (διατροφή), απαλλάσσει το άτομο από το άγχος του φαγητού, ρυθμίζει και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για απώλεια περιττού βάρους, μειώνει το τοπικό λίπος με ηλεκτροβελονισμό, επιταχύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, αυξάνει την τοπική αρτηριακή άρδευση και βελτιώνει τη φλεβική παροχέτευση.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *