Βελονισμός και Αδυνάτισμα
Βελονισμός και Αδυνάτισμα

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι μια μαγική λύση και δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση του. Η απώλεια βάρους είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και πρέπει να συνδυαστεί με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενισχύοντας το μεταβολισμό και την πέψη, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη που συνήθως σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφής και βοηθώντας στην αποτοξίνωση του σώματος. Οι βελονιστές μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ψυχική διάθεση και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων, ενθαρρύνοντας τους να ακολουθήσουν πιο υγιείς συνήθειες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους μέσω του βελονισμού δεν είναι άμεση ή διαρκής, και δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και χρειάζεται συνήθως σειρά συνεδριών για να επιτευχθούν αποτελέσματα.

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Ο βελονισμός (και η ομοιοπαθητική) μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά δεν αποτελούν καθαυτό μέθοδο αδυνατίσματος. Η απώλεια βάρους είναι ένα πολύπλοκο θέμα όπως προείπαμε και απαιτεί συνδυασμό διατροφής, άσκησης και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων που μπορεί να επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, μερικές φορές ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στον ελέγχο της όρεξης και της ανορεξίας.

Η ομοιοπαθητική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή του διαβήτη. Επιπλέον, η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθηματικών παραγόντων που σχετίζονται με το φαγητό, το στρες και η κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική θεωρία, οι παθήσεις έχουν αιτίες που σχετίζονται με την ψυχολογία, τις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο ζωής. Έτσι, η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει την παθολογία κατανοώντας την ως έκφραση του ατόμου και όχι ως απλό σύμπτωμα.

Η ομοιοπαθητική θεωρεί ότι η απώλεια βάρους είναι ένα σύμπτωμα και όχι ένα πρόβλημα από μόνο του. Η θεραπεία στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στον οργανισμό και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μπορώ να χάσω βάρος με βελονισμό;

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μια υγιή διατροφή και άσκηση. Οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος που σχετίζονται με:

  • την όρεξη
  • το μεταβολισμό
  • την αντιμετώπιση του στρες

Η ενδυνάμωση του συστήματος ενέργειας του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερβαρότητας ή της παχυσαρκίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο βελονισμός δεν αποτελεί από μόνος του μια επαρκή λύση για την απώλεια βάρους. 

Σε ποια μέρη του σώματος τοποθετούνται οι βελόνες στον βελονισμό για την απώλεια βάρους;

Οι βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπως είναι στην περιοχή του:

  • αυτιού 
  • στομάχου 
  • πνεύμονα 
  • ήπατος
  • νεφρού
  • εντέρου
  • χεριού ή ποδιού

Αυτά τα σημεία του σώματος συνδέονται με την όρεξη, το μεταβολισμό, το στρες και τις συναισθηματικές καταστάσεις και είναι στόχος του βελονισμού να επηρεάσει αυτές τις λειτουργίες του σώματος.

Στο αδυνάτισμα με τη μέθοδο του βελονισμού τοποθετούνται βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Επίσης, τοποθετούνται βελόνες σε σημεία που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και προάγουν τη χαλάρωση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας βελονισμού, ο βελονιστής θα τοποθετήσει τις βελόνες σε αυτά τα σημεία και θα τις αφήσει για μερικά λεπτά έως μια ώρα. Στη συνέχεια, οι βελόνες αφαιρούνται και η συνεδρία ολοκληρώνεται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η τοποθέτηση των βελών στο σώμα εξαρτάται από τον κάθε ασθενή και την ατομική του κατάσταση, καθώς και από την εκπαίδευση και εμπειρία του βελονιστή. 

Ο βελονιστής θα αξιολογήσει κάθε ασθενή ξεχωριστά και θα δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο βελονισμού για την απώλεια βάρους.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω βελονισμό για απώλεια βάρους;

Γενικά, οι περισσότεροι θεραπευτές συνιστούν σε μια αρχική φάση να γίνεται βελονισμός μία φορά την εβδομάδα για 4-8 εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο βάρος πρέπει να χάσετε. Ανάλογα με τα αποτελέσματα και την ανταπόκριση του σώματος σας, ο θεραπευτής μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη συχνότητα των συνεδριών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *