Γυροειδής Αλωπεκία σε ενηλίκους και παιδιά και Ομοιοπαθητική
Τι είναι η Γυροειδής Αλωπεκία
H γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση νόσος του δέρματος, η οποία επιφέρει τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος.
Ποια άτομα προσβάλλει συχνότερα;
Η γυροειδής αλωπεκία δεν κοιτά ηλικία και φύλο. Απεναντίας, εκδηλώνεται και στα δύο φύλα, ενώ δεν υπάρχει κάποια ηλικία που εξαιρείται.
Συνηθέστερα, η γυροειδής αλωπεκία παρατηρείται να εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους.
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, έπειτα να παραμένει σε ύφεση για αρκετά χρόνια, ενώ κάνει την επανεμφάνισή της στην ενήλικη ζωή. Η αλήθεια είναι πως η πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη.
Οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως τα τριχοθυλάκια παραμένουν ζωντανά και υπάρχει πιθανότητα επαναδημιουργίας νέων τριχών οποιαδήποτε στιγμή, ανεξαρτήτως της πορείας της νόσου.
Συμπτώματα γυροειδούς αλωπεκίας
Τα πρώτα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η γυροειδής αλωπεκία είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Αυτές οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας, τις περισσότερες φορές δεν φέρουν μαζί τους κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή ελαφρύ πόνο. Το δέρμα που υπόκεινται γυροειδή αλωπεκία εμφανίζεται φυσιολογικό και χωρίς ουλές.
Αίτια γυροειδούς αλωπεκίας
Υπάρχουν διάφορα αίτια τα οποία θεωρείται ότι μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου.
Πρώτη αιτία μπορεί να είναι κάποια γενετική προδιάθεση, όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Άλλα αίτια, μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μη ειδικά ανοσολογικά αίτια
- Αυτοάνοσες αντιδράσεις
- Λοιμογόνους παράγοντες
- Ψυχολογικούς παράγοντες
- Ψυχικό stress
- Περιβαλλοντικούς παράγοντες
- Ατοπική δερματίτιδα
- Αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων
- Συσχέτιση με κάποια λοίμωξη
Αντιμετωπίζοντας το άγχος με Ομοιοπαθητική!
Γυροειδής αλωπεκία στα παιδιά
Όταν τα παιδιά έχουν αυτή τη νόσο, αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε διάφορα σημεία της κεφαλής, ξαφνικά και χωρίς κάποια αιτία. Κατά αυτόν τον τρόπο λοιπόν δημιουργούνται στο κεφάλι στρογγυλές περιοχές, οι οποίες δεν έχουν καθόλου μαλλιά. Το δέρμα της περιοχής αυτής, είναι τελείως φυσιολογικό. Οι τρίχες περιμετρικά των προβληματικών περιοχών συνήθως είναι κοντές και φέρουν τη μορφή «θαυμαστικού».
Πολλές φορές η γυροειδής αλωπεκία στα παιδιά είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους, ενώ δεν θεωρείται ότι απειλεί τη ζωή τους. Ωστόσο, λόγω του ότι προκαλεί αισθητικό πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα στη συνέχεια να δημιουργήσει τυχόν ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά.
Γυροειδής αλωπεκία και Ομοιοπαθητική
Όπως σε κάθε πάθηση, έτσι και στην περίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας, ο ρόλος της Ομοιοπαθητικής έγκειται στην ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς. Καθώς το δέρμα θεωρείται ότι συχνά γίνεται ο εκφραστής μιας βαθύτερης διαταραχής στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της Ομοιοπαθητικής θεραπείας και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, στοχεύεται η διέγερση των μηχανισμών που προκαλούν τη δερματική αυτή νόσο. Έτσι, επιτυγχάνεται η κινητοποίηση του οργανισμού και η ίασή του, χωρίς παρενέργειες.
Add Comment