Στρες και άγχος
Μια ζωή που χαρακτηρίζεται από άγχος και κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική. Όλοι μπορεί βιώσουμε άγχος ή και κρίσεις πανικού κάποια στιγμή στη ζωή μας, ως συνέπεια μιας ταραχώδους ή αγχωτικής περιόδου. Όταν όμως, το άγχος και οι κρίσεις πανικού γίνονται κανόνας, υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσουν ένα διαρκές αποτύπωμα πάνω μας, να καταστρέψουν την αυτοπεποίθησή μας και να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική ποιότητα ζωής μας.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ομοιοπαθητική είναι εξίσου αποτελεσματική με τα παραδοσιακά χημικά φάρμακα της κλασικής ιατρικής/ψυχιατρικής , στη θεραπεία νευρικότητας και διαταραχών άγχους, όπως η διαζεπάμη και η βενζοδιαζεπίνη, αλλά χωρίς εθιστικές ή επιβλαβείς παρενέργειες. Στην Ομοιοπαθητική, η αντιμετώπιση του άγχους και των κρίσεων πανικού γίνεται εξατομικευμένα, με την επιλογή μιας θεραπείας προσαρμοσμένης στις συγκεκριμένες ανάγκες έκαστου ατόμου με στόχο την.
Τι είναι οι κρίσεις πανικού;
Οι κρίσεις πανικού είναι μια συντριπτική αίσθηση άγχους και φόβου. Είναι άγχος που μεγεθύνεται και ο ασθενής βιώνει μια κατάσταση στην οποία αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε κίνδυνο χωρίς να μπορεί να ξεφύγει.
Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκύψουν ως συνέπεια φόβου λόγω αβεβαιότητας για την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε καταστάσεις στη ζωή σας, αρνητικής πρόβλεψης για το μέλλον, ή άγνοιας για το τι σας περιμένει στη γωνία. Μπορεί κανείς να σκεφτεί διάφορες περιπτώσεις όπου ο φόβος και το άγχος εκδηλώνονται και προκαλούν δυσκολίες στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης.
Πότε μπορεί να εκδηλωθεί μια κρίση άγχους ή πανικού;
Οι κρίσεις πανικού μπορούν να εκδηλωθούν χωρίς προειδοποίηση, όταν χαλαρώνουμε, πριν κοιμηθούμε ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι έντονες και φτάνουν στο μέγιστο βαθμό τους μέσα σε λίγα λεπτά.
Τι προκαλεί τις κρίσεις άγχους και πανικού;
Συνήθως εκδηλώνονται μετά από αναταραχές της ζωής ή τραύματα του παρελθόντος και του παρόντος, όπως μετά από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μετά από απώλεια εργασίας, μετά από διαζύγιο ή από οικονομική ζημία.
Για μερικές γυναίκες ο πανικός ή το άγχος μπορεί να προέλθει από την ανησυχία για το αν μείνει έγκυος ή για το όταν γίνει μητέρα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή από δυσκολία διαχείρισης των πολλών κι απαιτητικών ρόλων που μπορεί να καλείται να παίξει στη ζωή της.
Οι κρίσεις πανικού μπορούν επίσης να προκληθούν από συγκεκριμένες, καταστάσεις όπως ο φόβος της πτήσης, ο φόβος στους ανελκυστήρες, η αγοραφοβία, το άγχος πριν από τις εξετάσεις, η δημόσια ομιλία, γενικότερα η ανησυχία για το μέλλον ή η αίσθηση ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.
Τι συμπτώματα έχει μια κρίση πανικού;
Η κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, τα πιο κοινά εκ των οποίων είναι τα παρακάτω:
- Ταχυπαλμία,
- Πόνοι στο στήθος
- Τρέμουλο,
- Έμετος ή ρίγη,
- Εξάψεις,
- Δύσπνοια / ταχεία αναπνοή,
- Αίσθημα πνιγμού,
- Αίσθημα ζάλης, ναυτίας, στομαχικής / κοιλιακής δυσφορίας,
- Αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμήγκιασμα,
- Αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου,
- Αίσθηση μη βίωσης πραγματικότητας ή αποκοπής από τον εαυτό,
- Τρόμος
Πώς μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει στις κρίσεις πανικού και το άγχος;
Όλοι μας αντιδρούμε διαφορετικά στο άγχος και τους φόβους. Γι’ αυτό και στην Ομοιοπαθητική προσέγγιση επιλέγεται μια θεραπεία για να εξυπηρετήσει ειδικά τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ατόμου και την ιδιαίτερη αντίδρασή του στο άγχος.
Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από κρίσεις πανικού που άρχισαν μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου με συχνές ταχυπαλμίες, που εμφανίζονται μόνο τη νύχτα, θα λάβει μια διαφορετική θεραπεία σε σχέση με κάποιον του οποίου οι κρίσεις πανικού προκαλούνται από το άγχος απόδοσης πριν από μια εξέταση.
Πόσο σύντομα μπορεί να δει κανείς αποτελέσματα;
Μπορεί κανείς να δει αρχικά αποτελέσματα μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξη της αγωγής, με βελτίωση η οποία κυμαίνεται από το 10 %έως και το 100%.
Πόσες επισκέψεις θα χρειαστεί να γίνουν στον ομοιοπαθητικό γιατρό;
Μετά το πρώτο ραντεβού, το επόμενο γίνεται σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, και κατόπιν ανά δύο μήνες, για όσο διαρκέσει η αγωγή.
Η αντιμετώπιση είναι οριστική; Τι κάνω αν μου ξαναέρθουν οι κρίσεις;
Οι κρίσεις άγχους και πανικού συνήθως συνδέονται με συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις ζωής. Αν δεν αλλάξουν αυτές, τότε είναι πιθανό, κάποια στιγμή και όταν δοθεί η κατάλληλη αφορμή, να εκδηλωθούν ξανά κρίσεις άγχους και πανικού. Σε αυτήν την περίπτωση, ξενικά ένας νέος κύκλος θεραπείας.
Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση των κρίσεων άγχους και πανικού με ομοιοπαθητική ιδανικά συνδυάζεται με κάποιου είδους ψυχοθεραπεία, ανάλογα με το κάθε άτομο.
Γιατί να επιλέξω να κάνω ομοιοπαθητική;
Η αντιμετώπιση του άγχους και των κρίσεων πανικού, αφορά στη λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν καμία εθιστική ή επιβλαβή παρενέργεια στον οργανισμό. Επίσης, ως ολιστική προσέγγιση, η ομοιοπαθητική δεν επιδρά μόνο στα σωματικά συμπτώματα αλλά και στα ψυχικά, βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία της ασθενούς.
Ακόμη, υπάρχουν διάφορα είδη άλλων καταστάσεων που μπορούν να βοηθηθούν παράλληλα από την ομοιοπαθητική, όπως ο φόβος πτήσης, λήψης συνεντεύξεων, δημόσιας ομιλίας και εμφάνισης στη σκηνή. Για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο άγχος, όπως οι κρίσεις πανικού και η αγοραφοβία, η περίπτωση πρέπει να ληφθεί σε βάθος από ειδικευμένο ομοιοπαθητικό γιατρό ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική ανακούφιση.
Add Comment