Έκζεμα: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική
Έκζεμα: αντιμετώπιση με Ομοιοπαθητική

Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση, όπου οι πόροι του δέρματος φλεγμονώνονται, κοκκινίζουν, προκαλούν κνησμό και τραχιά όψη και υφή στην επιδερμίδα. Ο πιο κοινός τύπος εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα, που είναι ουσιαστικά φλεγμονή του δέρματος. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, προκαλώντας δυσφορία.

Πώς προκαλείται το έκζεμα;

Γενετικοί και περιβαλλοντικοί (πχ. καπνός, γύρη, απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, αλλεργίες) παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν το έκζεμα και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως και η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή και τον κνησμό (πχ. ζάχαρη, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, αυγά, γλουτένη) ενώ άλλες μπορούν να επιδράσουν καταπραϋντικά και να επουλώσουν το δέρμα (πχ. μούρα, φυλλώδη χόρτα, κεφίρ, λιναρόσπορος, ξινολάχανο).

Είναι το έκζεμα μεταδοτικό;

Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Δεν μπορεί να το κολλήσει κάποιος από κάποιον άλλον. Ενώ η ακριβής αιτία του εκζέματος είναι άγνωστη, οι μελετητές αναφέρουν πως το έκζεμα αναπτύσσεται  λόγω του συνδυασμού των γονιδίων και ορισμένων περιβαλλοντικών συνθηκών και παραγόντων.

Όταν κάποιο ερέθισμα ή αλλεργιογόνο «ενεργοποιήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα, τα κύτταρα του δέρματος δεν συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε κανονικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή και επομένως κάποιον τύπο εκζέματος.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν έκζεμα εάν ένας γονέας είχε την πάθηση ή κάποια άλλη ατοπική νόσο. Εάν και οι δύο γονείς έχουν ατοπική νόσο, οι πιθανότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Συμπτώματα του εκζέματος
  • Ξηροδερμία
  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο της επιδερμίδας
  • Ροή υγρού και εφελκίδες
  • Παχύ και σκληρό δέρμα
  • Κνησμός και ευαισθησία επιδερμίδας
Η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση του εκζέματος

Η Ομοιοπαθητική θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας του εκζέματος. Η πάθηση προσεγγίζεται ολιστικά, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα και ενδυναμώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φυσική άμυνα του οργανισμού.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, δεν παρουσιάζει υποτροπές και δεν έχει παρενέργειες.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

 

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *