Τι είναι το φαινόμενο NOCEBO;
Τι είναι το φαινόμενο NOCEBO;

Τι είναι το φαινόμενο NOCEBO; Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχολογία του ασθενούς και το πώς ο ίδιος αντιμετωπίζει τόσο τη φαρμακευτική αγωγή του, όσο και γενικότερα τη θεραπευτική διαδικασία, επιδρούν σε ένα καλό βαθμό στο πώς θα αποδώσει και η θεραπεία τελικά. Πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής σταμάτα να ελπίζει και να πιστεύει ότι η θεραπεία θα αποδώσει, με αποτελέσματα άσχημα για την έκβαση της θεραπείας, φαινόμενο γνωστό και ως φαινόμενο “nocebo”.

Πολλές φορές, το να γνωρίζει κανείς ότι η θεραπεία του ή κάποιο φάρμακο που θα λάβει μπορεί να έχει πάρα πολλές και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, καταλήγει να προκαλεί τις ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες και μάλιστα σε πολύ έντονο βαθμό.

“Ναυτία, κόπωση, λιποθυμικά επεισόδια, ταχυπαλμία” είναι μερικές παρενέργειες που μπορεί να αναγράφονται σε ένα φύλλο οδηγιών ενός φαρμάκου. Για μερικούς ανθρώπους, αρκεί μία ανάγνωση για να τους κάνει να αισθανθούν κάποια από αυτές τις αρνητικές παρενέργειες τη στιγμή που θα πάρουν το χάπι.

Παράλληλα, η αναμονή κάποιας επέμβασης που μπορεί να έχει πολύ μεγάλο ρίσκο, το οποίο ο ασθενής γνωρίζει, μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς. Και μόνο η γνώση και η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπεία και την ανάρρωσή σας, μια μορφή αυθυποβολής.

Αποτελεί ένα είδος αυθυποβολής. Αυτό που πιστεύει δηλαδή κανείς ότι θα συμβεί, τελικά όντως συμβαίνει. Το Νocebo αποτελεί την αντίθετη όψη του πιο διαδεδομένου φαινομένου Placebo, το οποίο αναφέρεται στην ύπαρξη θετικών αποτελεσμάτων από μια θεραπεία, ανεξάρτητα από την επίδρασή της.

Το φαινόμενο “nocebo” έχει σχέση με την ομοιοπαθητική ιατρική μέθοδο στο πλαίσιο ότι αυτή η ιατρική πρακτική είναι ευάλωτη σε παρόμοια φαινόμενα. Η ομοιοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που βασίζεται στην αρχή της “ομοιοπαθητικής αρχής”, σύμφωνα με την οποία μια ουσία που προκαλεί συμπτώματα σε υγιή άτομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, οι διαστάσεις της ομοιοπαθητικής μεθόδου και οι επιστημονικές της βάσεις έχουν επικριθεί.

Στην περίπτωση της ομοιοπαθητικής, όπου χρησιμοποιούνται εξαιρετικά αραιωμένες δόσεις ουσιών, υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτές οι δόσεις μπορούν να έχουν θετική επίδραση, αλλά η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι η θετική επίδραση που αναφέρουν ορισμένοι ασθενείς από ομοιοπαθητικές θεραπείες μπορεί να είναι αποτέλεσμα του φαινομένου placebo, καθώς οι ασθενείς πεποιθαίνουν ότι λαμβάνουν θεραπεία.

Συνοψίζοντας, το φαινόμενο “nocebo” μπορεί να σχετίζεται με την ομοιοπαθητική, καθώς και σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους, διότι αποτυπώνει τον ρόλο της πεποίθησης του ασθενούς στην αντίδρασή του σε οποιαδήποτε θεραπεία.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396