Σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) & Ομοιοπαθητική
Σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) & Ομοιοπαθητική

Σύνδρομο Ρεϊνό & Ομοιοπαθητική. Το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud) είναι μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή που περιλαμβάνει κυκλοφορική ανωμαλία του αίματος στα άκρα του σώματος.

Προκαλεί στένωση των αγγείων και ενώ μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος προκαλείται ωχρότητα:

  • στην όψη των άκρων, όπως στα δάχτυλα χεριών και ποδιών
  • στη μύτη
  • στα αυτιά
  • στο πηγούνι
  • στα χείλη
  • στη γλώσσα

Αυτή η στένωση των αγγείων μπορεί να επιδεινωθεί με το κρύο και το άγχος.

Η κύρια μορφή του συνδρόμου Ρεϊνό θεωρείται ιδιοπαθής – σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά. Η δευτερεύουσα μορφή αυτού του συνδρόμου είναι συχνά επακόλουθο αγγειακής βλάβης που προκαλείται από συστηματικές νόσους, για παράδειγμα κάποια αυτοάνοση ρευματοειδή πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Ρεϊνό;

Τα κύρια συμπτώματα είναι δυο:

  1. Πόνος στα άκρα ή αίσθημα μουδιάσματος, λόγω της στένωσης των αγγείων και της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος.
  2. Αλλαγή της όψη των άκρων και του χρώματος που γίνεται ωχρό ή μοβ ή σε κάποιες περιπτώσεις έντονο κόκκινο. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το σύνδρομο είναι ότι η αντίδραση αυτή εμφανίζεται συμμετρικά, π.χ. προσβάλλει και τα δύο χέρια ή πόδια.

Βεβαίως, το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα καθώς συμβάλλει στην επιπλέον στένωση των αγγείων. Συχνά στο σύνδρομο Ρεϊνό μπορεί να συνυπάρχει και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) είναι πιο συχνή στις γυναίκες καθώς και στα πιο ψυχρά κλίματα και η θεραπεία της εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και από τυχόν άλλες παθολογικές καταστάσεις. Το σύνδρομο Raynaud δεν προκαλεί κάποια αναπηρία, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Από τι προκαλείται το σύνδρομο Raynaud;

Δεν είναι καλά τεκμηριωμένο τι είναι αυτό που πυροδοτεί την υπερβολική αντίδραση αγγειοσπασμού στις αρτηρίες των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, μετά από την έκθεση στο κρύο. Ανάλογα με το αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, διακρίνουμε δύο μορφές της νόσου:

Το πρωτοπαθές φαινόμενο το οποίο δε συνδέεται με κάποιο υποκείμενο νόσημα και αποτελεί την πιο συχνή μορφή. Συνήθως έχει πολύ ήπια συμπτώματα και οι ασθενείς δε ζητούν ιατρική βοήθεια, καθώς μερικές φορές μπορεί να περάσει από μόνο του, χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση.
Το δευτεροπαθές φαινόμενο Raynaud στο οποίο υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι είναι πιο σπάνιο από την πρωτοπαθή μορφή, τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα και οι ασθενείς αναζητούν ιατρική βοήθεια. Το δευτεροπαθές Σύνδρομο Raynaud (Ρεϊνό) εκδηλώνεται συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι το πρωτοπαθές, δηλαδή γύρω στα 40.

Τρόποι Αντιμετώπισης σύνδρομου Ρεϊνό

Βασικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου Ρεϊνό είναι η αποφυγή του κρύου και του στρες. Πολλά άτομα με σύνδρομο Ρεϊνό πασχίζουν να κρατούν τα άκρα ζεστά, φορώντας γάντια και παπούτσια με χοντρές σόλες. Στην καθημερινότητα, πολλοί έχουν βρει υποβοηθητικό να έχουν πάντα δίπλα τους θερμαινόμενες κουβέρτες ή θερμοφόρες. Κάποιοι πάσχοντες κάνουν τακτικά ζεστά μπάνια ή ποδόλουτρα και μαλάξεις στα άκρα με έλαια ή εκχυλίσματα φυτών, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Μπορεί η ομοιοπαθητική να βοηθήσει στην αντιμετώπιση;

Παρακάτω είναι μερικοί ομοιοπαθητικοί τρόποι που μπορεί να προτείνει ένας ομοιοπαθητικός ιατρός για το σύνδρομο του Ρεϊνό:

  1. Αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού: Ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς, ο ομοιοπαθητικός ιατρός μπορεί να προτείνει ομοιοπαθητικά φάρμακα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού.
  2. Ανακούφιση από τον πόνο: Ομοιοπαθητικά φάρμακα όπως το Arnica μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που μπορεί να συνοδεύει το σύνδρομο του Ρεϊνό.
  3. Διαχείριση της αγγειοσύσπασης: Ομοιοπαθητικές θεραπείες μπορεί να προτείνουν φάρμακα που στοχεύουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αντιμετώπιση της αγγειοσύσπασης.
  4. Συνοδευτική θεραπεία: Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτική θεραπεία σε συνδυασμό με την κανονική ιατρική φροντίδα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο ομοιοπαθητικό ιατρό πριν αρχίσετε οποιαδήποτε ομοιοπαθητική θεραπεία για το σύνδρομο του Ρεϊνό. Ο ιατρός αυτός θα αξιολογήσει την κατάστασή σας και θα σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396