Ποικιλόχρους Πιτυρίαση και Ομοιοπαθητική
Ποικιλόχρους Πιτυρίαση και Ομοιοπαθητική

Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματός μας και αντανακλά το τι συμβαίνει μέσα στον οργανισμό μας. Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται ή υπάρχουν ορμονικές διαταραχές ή κάποια μόλυνση, παρουσιάζονται διάφορες δερματικές παθήσεις, αντανακλώντας με αυτόν τον τρόπο κάποια εσωτερική διαταραχή. Οι παθήσεις του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα. Υπάρχουν δε και λοιμώξεις που προκαλούνται στις  επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος και μπορούν να προκληθούν από κάποιον μύκητα, όπως η ποικιλόχρους πιτυρίαση, που είναι ένα είδος μακροχρόνιας μυκητιασικής λοίμωξης.

 

Τι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μία κοινή δερματική πάθηση και δεν είναι μεταδοτική. Είναι πιο συχνή σε άτομα νεαρής ηλικίας και προκαλεί την εμφάνιση μικρών κηλίδων σε διάφορους χρωματισμούς (λευκό, καφέ ή και ερυθρό), λόγω της αδυναμίας του δέρματος να απελευθερώσει τη σωστή ποσότητα μελανίνης. Οι πιο συχνές περιοχές στις οποίες εμφανίζεται είναι το στήθος, τα χέρια, η πλάτη και οι ώμοι. Πέρα από την εμφάνιση των κηλίδων, μπορεί να παρατηρήσετε ξηρό, φολιδωτό δέρμα και να έχετε έντονο κνησμό.

Πώς προκαλείται η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση προκαλείται από την ανεξέλεγκτη υπερανάπτυξη του μύκητα Malassezia furfur στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας. Τι οδηγεί όμως στην υπερανάπτυξη αυτού του μύκητα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η εξής: όλα ξεκινούν από το έντερό μας! Το έντερο είναι μέρος του πεπτικού μας συστήματος και ένα υγιές έντερο περιλαμβάνει βακτήρια και μύκητες, των οποίων η ισορροπία είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και κυρίως του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διατηρώντας τους βλαβερούς μύκητες και τα βακτήρια υπό έλεγχο. Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, τότε προκαλούνται διάφορες παθήσεις, όπως η ποικιλόχρους πιτυρίαση που εμφανίζεται στην επιδερμίδα μας.

Άλλοι λόγοι που ενισχύουν την ανάπτυξη του μύκητα είναι:

  • Ο ζεστός και υγρός καιρός
  • Η υπερβολική εφίδρωση
  • Η λιπαρή επιδερμίδα
  • Οι ορμονικές αλλαγές

 

Ποικιλόχρους πιτυρίαση και πρόληψη

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο, καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση, όπως: λάχανο τουρσί, γιαούρτι και κίμτσι (τουρσί λαχανικών και καρυκευμάτων στην κορεάτικη κουζίνα) ή να λαμβάνετε συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά. Επίσης, αποφεύγετε την υπερβολική ζέστη, το μαύρισμα ή την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την υπερβολική εφίδρωση.

 

Η Ομοιοπαθητική στην αντιμετώπιση της ποικιλόχρους πιτυρίασης

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιατρική στην οποία η ποικιλόχρους πιτυρίαση αντιμετωπίζεται επιφανειακά με αντιμυκητιασικά και κορτιζονούχα σκευάσματα, η Ομοιοπαθητική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση της πάθησης.  Αντιμετωπίζει τη λοίμωξη εσωτερικά, ολιστικά και ριζικά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του σώματος, με αποτέλεσμα τελικά ο ίδιος ο οργανισμός να εξολοθρεύει τους μύκητες. H ποικιλόχρους πιτυρίαση θεραπεύεται σε σχέση πάντοτε με τη χρονιότητα της πάθησης και την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και με την καθοδήγηση του ομοιοπαθητικού ιατρού σας. Στην Ομοιοπαθητική δεν χορηγούνται τα ίδια φάρμακα σε όλους, αλλά ο κάθε ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

 

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *