Πάρκινσον: Υποστηρικτικές θεραπείες
Πάρκινσον: Υποστηρικτικές θεραπείες

Πάρκινσον: υποστηρικτικές θεραπείες που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της.

Τι είναι η νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του Parkinson είναι μια εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος. Η κύρια βλάβη είναι η καταστροφή κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν μια ουσία που λέγεται ντοπαμίνη. Η έλλειψη ντοπαμίνης ευθύνεται για τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος.

Πρόκειται για μια από τις συχνότερες εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 στα χίλια άτομα πάσχουν από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 20.000 ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Parkinson.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία, φθάνοντας το 1% του πληθυσμού πάνω από 60 ετών. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε άτομα κάτω των κάτω των 30 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική νόσος (πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα νεύρα) στον κόσμο. Θεωρείται από τους περισσότερους ως κινητική διαταραχή καθώς τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον περιλαμβάνουν:

  • τρέμουλο
  • μυϊκή δυσκαμψία
  • επιβράδυνση της κίνησης

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα πιθανά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά – τα οποία μπορούν να παρεμποδίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω παραθέτουμε σχετικά με το Πάρκινσον – υποστηρικτικές θεραπείες αλλά πρώτα ας αναφερθούμε στις θεραπείες.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τη νόσο του Πάρκινσον;

Δυστυχώς, καμία υπάρχουσα θεραπεία δεν μπορεί να αντιστρέψει τη νόσο Πάρκινσον ή να σταματήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας της νόσου Πάρκινσον όμως είναι οι εξής:

  • φαρμακευτική αγωγή
  • υποστηρικτικές θεραπείες
  • χειρουργική επέμβαση
Πάρκινσον υποστηρικτικές θεραπείες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Η εύρεση εκείνων που θα σας βοηθούν περισσότερο θα εξαρτηθεί από το ποια συμπτώματα σας προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Φυσικοθεραπεία

Τα άτομα με συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον μπορεί να δυσκολεύονται με την ισορροπία όπως και με το να κάνουν κινήσεις, για παράδειγμα να σηκωθούν όρθιοι ή να κάνουν το πρώτο βήμα. Αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή πραγματική πρόκληση.Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν επίσης πραγματικό κίνδυνο τραυματισμού, καθώς τα προβλήματα ισορροπίας και η απώλεια δύναμης αυξάνουν τις πιθανότητες πτώσης.

Λογοθεραπεία

Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον που δυσκολεύονται με την ομιλία, όπως η μειωμένη ένταση, ο βραδύτερος ρυθμός ομιλίας και η άρθρωση (η ικανότητα να λέτε τις λέξεις καθαρά). Μπορεί επίσης να βοηθήσει με άλλα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, όπως δυσκολίες κατάποσης (δυσφαγία) και σάλια, τα οποία μπορούν να δυσχεράνουν το φαγητό και το ποτό.

Εργοθεραπεία

Η εργοθεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τομέων δυσκολίας στη ζωή του ατόμου και την εξεύρεση τρόπων για να γίνουν αυτοί ευκολότεροι και πιο εφικτοί. Εάν ζείτε με τη νόσο Πάρκινσον, ένας εργοθεραπευτής μπορεί να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας με επίκεντρο τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον που παρεμποδίζουν την καθημερινή σας ζωή.

Ψυχοθεραπεία

Δυστυχώς, η κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα – όπως το να γίνεστε πιο αργοί, τα προβλήματα ύπνου και η έλλειψη ενέργειας – μπορεί να σας κάνουν να φαίνεται ότι τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χειροτερεύουν. Εάν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας κλιμακώνονται αρκετά γρήγορα, η κατάθλιψη θα μπορούσε να είναι η αιτία.

Εάν αυτό συμβαίνει, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με ψυχοθεραπεία.

Ποιες είναι οι συμπληρωματικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον;

Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρωματικές θεραπείες για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Σε αντίθεση με τις παραπάνω επιλογές θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον, οι συμπληρωματικές θεραπείες δεν υποβάλλονται σε ενδελεχή διαδικασία δοκιμών και κλινικών δοκιμών που τηρούν επιστημονικά πρότυπα για να αποδείξουν ότι λειτουργούν.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια συμπληρωματική θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, θα πρέπει να το κάνετε παράλληλα -και όχι σε αντικατάσταση- με τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον που σας συμβουλεύει ο γιατρός σας. Το να κάνετε αλλαγές στη θεραπεία σας χωρίς καθοδήγηση μπορεί να είναι επικίνδυνο.

  • Βελονισμός – χρήση βελονών για τη διέγερση των αισθητήριων νεύρων
  • Ομοιοπαθητική – ουσίες που προκαλούν συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο χρησιμοποιούνται σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία μιας ασθένειας που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα
  • Η θεραπεία τέχνης είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την τέχνη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396