Ομοιοπαθητική και φοβίες σε ενηλίκους & παιδιά
Ομοιοπαθητική και φοβίες σε ενηλίκους & παιδιά

Τι είναι η φοβία;

Μια φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος ενός συγκεκριμένου είδους αντικειμένου, ζώου, δραστηριότητας ή κατάστασης που δεν δημιουργεί κανέναν πραγματικό κίνδυνο.

Ορισμένες φοβίες αποτελούν έναν τύπο διαταραχής άγχους στον οποίο η έκθεση στο “φοβερό” ερέθισμα που τις προκαλεί μπορεί να προκαλέσει ακραίο άγχος ή κάποια έκθεση πανικού. Υπάρχουν κάποιες φοβίες που βρίσκονται μεταξύ των συνηθέστερων όλων των ψυχιατρικών διαταραχών και επηρεάζουν έως και το 10% του πληθυσμού.

Οι πιο κοινές φοβίες περιλαμβάνουν τον φόβο εξαιτίας της έκθεσης του ατόμου σε:

  • Αίμα, ενέσεις και άλλες ιατρικές διαδικασίες
  • Ορισμένα ζώα (για παράδειγμα, σκυλιά ή φίδια)
  • Κλειστούς χώρους
  • Ταξίδι με αεροπλάνο
  • Υψόμετρο
  • Έντομα ή αράχνες
  • Αστραπή

Το θέμα για συγκεκριμένες φοβίες είναι ότι παρόλο που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο άγχος, μπορούν συνήθως να ενσωματωθούν στη ζωή και καθημερινότητα κάποιου. Με άλλα λόγια, το άγχος έρχεται μόνο όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την κατάσταση, οπότε αν μπορεί κανείς να αποφύγει να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, τότε δεν χρειάζεται να θεωρήσει ότι αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής

Οι φοβίες αποτελούν συχνό πρόβλημα υγείας, του οποίου η βαρύτητα ποικίλλει από ήπια έως πολύ βαριά και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στη ζωή του πάσχοντος. Στην ομοιοπαθητική ιατρική, οι φοβίες είναι το πιο συχνό ψυχικής φύσεως πρόβλημα, με το άγχος να αποτελεί εξαίρεση, καθώς πολλοί ασθενείς συχνά ζητούν βοήθεια γι’ αυτό.

Από την πλευρά της ομοιοπαθητικής ιατρικής, οι φοβίες διερευνώνται σ’ όλες τις πτυχές τους και πάντα μέσα στο ολιστικό πλαίσιο θεώρησης. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πλήρως η φύση της διαταραχής και τα συμπτώματά της, καθώς και η ιστορία της.

Η ομοιοπαθητική ενδιαφέρεται για όλες τις λεπτομέρειες της διαταραχής, αφού αυτές έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα για την επιλογή του ομοίου φαρμάκου, αυτού δηλαδή που θα μπορέσει να αποκαταστήσει γρήγορα, ήπια και πλήρως την υγεία.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση σε όλες τις πτυχές και λειτουργίες του οργανισμού, αφού με την χορήγησή τους στον ασθενή ισχυροποιούν το σύνολο του αμυντικού του μηχανισμού, επιτρέποντας έτσι την εξουδετέρωση οποιασδήποτε διαταραχής υπάρχει σ’ αυτόν και στα τρία επίπεδα ύπαρξής του (πνευματικό – ψυχικό – σωματικό).

Οι καταστάσεις εκδήλωσης των διαφόρων φοβιών σίγουρα είναι πολύ γνώριμες σε όλους μας, αλλά χωρίς να αποτελούν κάποια ουσιαστική κλινική νόσο. Ωστόσο, μπορούν να  αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη ζωή και την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με αυτές.

Το θετικό είναι ότι είναι καταστάσεις αναστρέψιμες χάρη στην εφαρμογή της ομοιοπαθητικής και των ολιστικών θεραπειών, οι οποίες ισχυροποιούν τον οργανισμό, προσφέροντάς του έτσι τη δυνατότητα καλύτερης υγείας σε όλες τις διαστάσεις του. Απελευθερώνει δηλαδή τον άνθρωπο από τα δεσμά του φόβου, επιτρέποντάς του τελικά να γεύεται τη ζωή με πληρότητα, ενεργώντας δημιουργικά, με ελευθερία και αποτελεσματικότητα.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *