Ομοιοπαθητική και εμμηνόπαυση
Ομοιοπαθητική και εμμηνόπαυση

Η προοπτική της εμμηνόπαυσης προκαλεί άγχος έως και φόβο σε πολλές γυναίκες, που ανησυχούν για τα δυσάρεστα συμπτώματά της, όπως εξάψεις, εφιδρώσεις κι αϋπνίες, τον αντίκτυπο των οποίων έχουν ακούσει ή δει με τα ίδια τους τα μάτια στις μητέρες, αδελφές και φίλες τους.

Μέσω της ομοιοπαθητικής, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στην ένταση και τη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων, χάρη στη λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων που δεν έχουν καμία παρενέργεια στον οργανισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες γλιτώνουν από περιττή αναστάτωση και ταλαιπωρία, ενόσω παράλληλα φροντίζουν τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία τους, σε μια κομβική περίοδο της ζωής τους.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία, η οποία αφορά στην περίοδος της ζωής μίας γυναίκας μετά τον πλήρη τερματισμό της εμμήνου ρύσεως και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της.

Σε ποια ηλικία έρχεται η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση συνήθως έρχεται λίγο μετά την ηλικία των 40 ή των 50 ετών.

Πώς καταλαβαίνω ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση;

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως αποτελούν την πρώτη και βασική ένδειξη ότι επέρχεται εμμηνόπαυση. Αρχικά, ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως μπορεί να γίνει πιο σύντομος (στις 24-25 ημέρες από 28), ενώ αργότερα γίνεται πολύ μεγάλος (3-4 μήνες), μέχρι την οριστική διακοπή του.

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Η αιτία της εμμηνόπαυσης είναι η διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Επίσης, μπορεί να προκληθεί, εάν αφαιρεθούν χειρουργικά οι ωοθήκες της γυναίκας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο έντονα, λόγω της απότομης πτώσης των οιστρογόνων.

Πώς καταλαβαίνω ότι είμαι στην εμμηνόπαυση;

Οι εξάψεις αποτελούν το συχνότερο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Συχνά συνοδεύονται από εφιδρώσεις και ερυθρότητα στο πρόσωπο ή το σώμα.

Η αϋπνία είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, οι οποίες συχνά χάνουν τον ύπνο τους εξ αιτίας των εξάψεων.

Άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η έντονη κόπωση, οι μεταπτώσεις στη διάθεση, το αίσθημα θλίψης ή ακόμα και η κατάθλιψη, η μειωμένη λίμπιντο, οι διαταραχές μνήμης, η δυσκολία στη συγκέντρωση και η ξηρότητα στον κόλπο και στην ουρήθρα.

Με ποια προβλήματα συνδέεται η εμμηνόπαυση;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση σε μια γυναίκα είναι η οστεοπόρωση, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.

Επίσης, η απουσία των οιστρογόνων από τον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια κτλ.).

Γιατί να κάνει κανείς ομοιοπαθητική;

Η αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης με ομοιοπαθητική αγωγή αφορά στη λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν καμία παρενέργεια στον οργανισμό, δεν είναι ορμόνες κι ως εκ τούτου δεν δημιουργούν κινδύνους για πρόκληση καρκίνου του μαστού και της μήτρας. Επίσης, ως ολιστική προσέγγιση, η ομοιοπαθητική δεν επιδρά μόνο στα σωματικά συμπτώματα αλλά και στα ψυχικά, βελτιώνοντας τη γενικότερη υγεία, ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία της ασθενούς.

Σε ποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης βοηθά η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική βοηθά σε όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Με τη λήψη ομοιοπαθητικής αγωγής τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να μειωθούν σημαντικά έως και να εξαλειφθούν. Ενδεικτικά, οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 χρόνια σε κάποιες γυναίκες. Με την ομοιοπαθητική, το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί στους 6 μήνες με αρκετά ηπιότερα συμπτώματα ή –σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμα και στους 2 μήνες.

Ποια είναι η πορεία των συμπτωμάτων αφού ξεκινήσει η αγωγή;

Η πορεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης εξαρτάται από την ασθενή. Συχνά υπάρχει πρώτη μια άμεση ελάττωση των συμπτωμάτων, την οποία ακολουθεί μια πρόσκαιρη και ελαφρά ενίσχυσή τους πριν περιοριστούν σημαντικά ή και εξαληφθούν.

Πότε σταματά η ομοιοπαθητική αγωγή;

Αν μετά την πάροδο ενός έτους τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης παραμένουν σε μια ένταση 5%-10% της αρχικής, αυτό θεωρείτε εξάλειψη και η αγωγή μπορεί να σταματήσει. Από το σημείο αυτό και μετά αν η ασθενής επιθυμεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα, τότε συνεχίζει την αγωγή του.

Πόσες επισκέψεις θα χρειαστεί να κάνω στον ομοιοπαθητικό μου;

Μετά την πρώτη συνάντηση, και τη χορήγηση της ομοιοπαθητικής αγωγής, το επόμενο ραντεβού με τον ομοιοπαθητικό γιατρό πραγματοποιείται έπειτα από ένα μήνα. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται ραντεβού ανά δίμηνο μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα ή να μειωθούν σε ένα επίπεδο με το οποίο η ασθενής αισθάνεται ικανοποιημένη.

Μπορεί να παραταθεί η έμμηνος ρύση;

Όχι, η έμμηνος ρύση δεν μπορεί να παραταθεί αν η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογική και δεν είναι πρόωρη.

Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Ως πρόωρη εμμηνόπαυση ορίζεται ως η απώλεια της εμμήνου ρύσεως για 12 συνεχόμενους μήνες πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην πρόωρη εμμηνόπαυση;

Αν η πρόωρη εμμηνόπαυση οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, τότε η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να βοηθήσει. Αν, ωστόσο, οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, σε έντονο στρες ή κάποιο τραυματικό γεγονός, διατροφικά προβλήματα κτλ., τότε η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει και να επαναφέρει την περίοδο.

Σε περίπτωση θεραπεύσιμης πρόωρης εμμηνόπαυσης, τι είδους αγωγή δίνεται;

Σε αυτήν την περίπτωση δίδονται ομοιοπαθητικά φάρμακα εξατομικευμένα στην κάθε ασθενή κι αφού πρώτα ο ομοιοπαθητικός πάρει λεπτομερές ιστορικό της ασθενούς.

Πόσο διαρκεί η αγωγή για την αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης;

Για την αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης απαιτείται ομοιοπαθητική αγωγή για τουλάχιστον ένα έτος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα ραντεβού με τον/την ομοιοπαθητικό γίνονται κάθε 2 μήνες ή και ανά 6μηνο κατά περίπτωση.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *