Μετατραυματικό στρες & Ομοιοπαθητική
Μετατραυματικό στρες & Ομοιοπαθητική

Μετατραυματικό στρες & Ομοιοπαθητική.

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PostTraumatic Stress Disorder/PTSD) είναι ένα είδος αγχώδους διαταραχής που πυροδοτείται από πολύ δυσάρεστα, τρομακτικά και αναπάντεχα γεγονότα. Παρότι συχνά έχει συσχετιστεί με τους βετεράνους πολέμου, η PTSD μπορεί να αναπτυχθεί ως απόρροια οποιουδήποτε γεγονότος, τα οποία έχουν ασκήσει υπερβολικά έντονη επίδραση στον οργανισμό, όπως ένα ατύχημα, μια φυσική καταστροφή.

Τι προκαλεί PTSD;

Μερικά από τα αγχωτικά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν PTSD είναι τα εξής:

  • σεξουαλική επίθεση ή βιασμός
  • ένοπλη σύγκρουση/πόλεμος
  • σωματική επίθεση ή ληστεία
  • προσωπική προδοσία
  • σοβαρά προβλήματα υγείας
  • τροχαίο ατύχημα
  • το βίωμα μιας φυσικής καταστροφής
  • ζώντας σε μια εμπόλεμη ζώνη

Η PTSD μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν εκτεθεί έμμεσα μόνο σε ένα στρεσογόνο συμβάν ή έχουν εκτεθεί επανειλημμένα σε παραστατικές λεπτομέρειες μιας τραυματικής εμπειρίας. Η διαταραχή μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Αυτές οι κατηγορίες καθορίζονται ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου. Το μετατραυματικό στρες συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή, ενώ μπορεί να εκδηλώνεται παράλληλα με αυτοάνοσα νοσήματα. Το άγχος βλάπτει ορισμένα είδη ανοσίας και ενεργοποιεί άλλα. Το οξύ στρες μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Αντίθετα, το χρόνιο στρες βλάπτει το ανοσοποιητικό.

Πώς αντιμετωπίζετε η PTSD;

Μια σειρά από μεθόδους θεραπείας PTSD υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

  1.  Ένα δίκτυο υποστήριξης από φίλους, την οικογένεια και ειδικούς ψυχικής υγείας, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε μια θετική στρατηγική αντιμετώπισης, να είστε σε θέση να ενεργείτε παρά το φόβο και να μπορείτε να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας και τις αποφάσεις σας.
  2.  Η φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία είναι συνήθως το καλύτερο σχήμα για τη θεραπεία. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της PTSD είναι τα αντικαταθλιπτικά, ειδικά οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συναισθηματικών συμπτωμάτων, όπως θλίψη, θυμός, αίσθημα μουδιάσματος κοκ. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να θεραπεύσουν άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα ύπνου.
  3.  Άλλες ιατρικές θεραπείες που διατίθενται για PTSD περιλαμβάνουν ιατρική κάνναβη, η οποία χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες.

Να θυμάστε πως δεν είναι ντροπή να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εφόσον είναι απαραίτητο καθώς η θεραπεία της ψυχής είναι ένα «εσωτερικό» ταξίδι που αποτελεί μονόδρομο για μια ευτυχισμένη ζωή! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση του PTSD είναι μια προσωπική διαδικασία και η αποτελεσματικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την ομοιοπαθητική θεραπεία, θα πρέπει να συζητήσει αυτήν την επιλογή με τον ειδικό ψυχικής υγείας του, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις του ατόμου.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396