Μήπως έχεις κνίδωση-αγγειοοίδημα; Τρόποι Αντιμετώπισης με Ομοιοπαθητική
Μήπως έχεις κνίδωση-αγγειοοίδημα; Τρόποι Αντιμετώπισης με Ομοιοπαθητική

Η κνίδωση και το αγγειοοίδημα αποτελούν δύο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα που επηρεάζουν το δέρμα και το κυκλοφορικό σύστημα. Παρότι διαφέρουν στις αιτίες τους και στα χαρακτηριστικά τους, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία και ανησυχία για τους πάσχοντες. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι η κνίδωση και το αγγειοοίδημα, τις πιθανές αιτίες τους και εάν η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Τι είναι η κνίδωση;

Πρόκειται για ένα δερματικό εξάνθημα που εμφανίζεται με τη μορφή έντονων κόκκινων και πρησμένων συνήθως σημαδιών στο δέρμα. Η κνίδωση αποτελεί μια αρκετά συχνή οντότητα, και περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους θα εμφανίσει κνίδωση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Είναι παροδικής μορφής και μπορεί να είναι είτε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού ή να έχει προέλθει από άγνωστα αίτια. Τα συγκεκριμένα σημάδια ποικίλουν στο μέγεθος και μπορεί να είναι από πολύ μικρά έως και αρκετά μεγάλα ενώ κάποιες φορές ενώνονται και σχηματίζουν έντονα ερεθισμένες ή πρησμένες περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο που εμφανίζει κνίδωση θα νιώσει συνήθως έντονη φαγούρα ή αίσθημα καψίματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, η κνίδωση εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ακόμη και σε «δύσκολες» περιοχές όπως η γλώσσα ή τα αυτιά.

Τι είναι το αγγειοοίδημα;

Είναι ένα είδος πρηξίματος στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Συνήθως είναι σκληρό, δεν πονάει στην πίεση και πριν εμφανιστεί κάποιοι αναφέρουν “τσιμπήματα” τοπικά στο δέρμα ή αίσθημα τάσης. Σπανιότερα, ειδικές μορφές αγγειοοιδήματος μπορεί να εμφανιστούν στο έντερο ή το αναπνευστικό. Το αγγειοοίδημα διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες, σπανιότερα, όμως, μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Η διάρκεια είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του αγγειοοιδήματος, καθώς αποτελεί ένδειξη για τον μηχανισμό που το προκαλεί.

Αιτίες κνίδωσης και αγγειοοιδήματος

Οι αιτίες της κνίδωσης και του αγγειοοιδήματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ωστόσο, κάποιες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τις εξής:

  • Κνίδωση: Τα πιο συχνά αίτια για μια οξεία κνίδωση είναι τρόφιμα, φάρμακα, λοιμώξεις, γύρη, σκόνη, καιρικές συνθήκες, τσιμπήματα εντόμων, άγχος. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δε βρίσκουμε ποτέ αιτιολογικό παράγοντα.
  • Αγγειοοίδημα: Τα αίτια πυροδότησης αιγγειοοιδήματος είναι ίδια με αυτά της οξείας κνίδωσης. Συνήθως όμως δε βρίσκουμε συγκεκριμένη αιτία. Τα αίτια πυροδότησης αιγγειοοιδήματος είναι ίδια με αυτά της οξείας κνίδωσης. Συνήθως όμως δε βρίσκουμε συγκεκριμένη αιτία. Κάποιες φορές φταίει η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. 

Η Ομοιοπαθητική ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση

Η ομοιοπαθητική ιατρική είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στην αρμονική ισορροπία του οργανισμού και την ενίσχυση της φυσικής του ικανότητας να αυτο-θεραπευτεί. Πολλοί ομοιοπαθητικοί θεραπευτές πιστεύουν ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε προβλήματα δέρματος όπως η κνίδωση και το αγγειοοίδημα, χωρίς τις παρενέργειες που μπορεί να συνοδεύουν τη χρήση συμβατικών φαρμάκων.

Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα και θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κνίδωσης και του αγγειοοιδήματος περιλαμβάνουν την Arnica, τη Calendula. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ομοιοπαθητικό φάρμακο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην ομοιοπαθητική ιατρική για να διασφαλίσετε την κατάλληλη χρήση και την αποτελεσματικότητά του. Με τη σωστή προσέγγιση και την κατάλληλη θεραπεία, όπως η ομοιοπαθητική ιατρική, μπορούμε να βελτιώσουμε την όψη και την υγεία του δέρματος μας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή μας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *