Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα & Βελονισμός
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα & Βελονισμός

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα & βελονισμός.

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι συχνή αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι και τα δάκτυλα. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ήπια και σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα επηρεάζουν τις περισσότερες φορές την παλάμη και σπανιότερα το χέρι πάνω από τον καρπό, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν μέχρι τον ώμο.

  • Μούδιασμα ή πόνος στο χέρι, τον βραχίονα ή τον καρπό που μας ξυπνά μέσα στη νύχτα. 
  • Περιστασιακά μπορεί να νιώσουμε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνο.
  • Μούδιασμα ή πόνος που χειροτερεύει, ενώ χρησιμοποιείτε το χέρι ή τον καρπό σας. (πχ όταν πιάνουμε ένα αντικείμενο με το χέρι μας ή όταν λυγίζουμε τον καρπό μας).
  • Ακαμψία στα δάχτυλα, όταν σηκωνόμαστε το πρωί.
  • Περιστασιακός πόνος στον πήχη μεταξύ του αγκώνα και του καρπού μας.

Τα σοβαρά συμπτώματα προβλήματος στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να εκδηλωθούν με μούδιασμα ή μειωμένη αντοχή και δύναμη στα δάχτυλα, τον αντίχειρα ή το χέρι. 

  • Δυσκολία στο να κάνουμε απλές κινήσεις των χεριών. Μπορεί επίσης να μας πέφτουν ακούσια αντικείμενα που κρατάμε στο χέρι.
  • Να πιάσουμε ένα αντικείμενο με τον αντίχειρα και το πρώτο δάχτυλο. Αυτό ονομάζεται απώλεια της δύναμης συστολής.
  • Να χρησιμοποιήσουμε τον αντίχειρά μας, ενώ κάνουμε απλές εργασίες, όπως το άνοιγμα ενός βάζου. Με το μακροχρόνιο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οι μυς του αντίχειρα μπορεί να ατροφήσουν.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε τμήματα του χεριού που συνδέονται με το μέσο νεύρο: 

  • τον αντίχειρα
  • τον δείκτη
  • το μεσαίο δάχτυλο 
  • και το ήμισυ του παράμεσου 

Το μεσαίο νεύρο δεν επηρεάζει το μικρό μας δάχτυλο. Έτσι, αν το μικρό μας δάχτυλο επηρεάζεται, μπορεί να μην έχουμε το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Τα συμπτώματα συμβαίνουν συχνά και στα δύο χέρια, αλλά είναι συνήθως πιο έντονα στο ένα. Μπορεί να παρατηρήσουμε τα συμπτώματα πρώτη φορά κατά τη νύχτα.

Μπορεί ο Βελονισμός να βοηθήσει; (Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα & Βελονισμός)

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσφορία στον καρπό και τον αντίχειρα λόγω του συμπιεσμού του καρπιαίου σωλήνα. Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία που συχνά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, όπως ο πόνος, η δυσκολία κίνησης και η αδυναμία του αντίχειρα.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο βελονισμός δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για όλους τους ανθρώπους και ότι πρέπει να συζητήσετε τις εναλλακτικές θεραπείες με το γιατρό σας πριν από την υιοθέτηση αυτών των μεθόδων.

Ο βελονιστής μπορεί να τοποθετήσει βελόνες σε στοχευμένα σημεία στον καρπό και τον αντίχειρα, προκειμένου να ανακουφίσει τον πόνο και τη δυσφορία.και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, ο βελονισμός μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους, όπως η φυσικοθεραπεία και η αλλαγή στυλ ζωής. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο βελονιστή ή έναν άλλο ειδικό στην υγεία πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο.

Για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εδώ.

Φωτεινή Βαλσαμίδου

Οικογενειακός Ιατρός – Ομοιοπαθητικός

2108948406, 6972599396