Ημικρανίες σε παιδιά και εφήβους και Ομοιοπαθητική
Ημικρανίες σε παιδιά και εφήβους και Ομοιοπαθητική

Όταν αναφερόμαστε σε ημικρανίες σε παιδιά, συνήθως μιλάμε για περίπτωση κεφαλαλγίας τάσης ή και ημικρανία. Η ημικρανία εκδηλώνεται με αίσθημα πόνου που «σφίγγει» κατά κάποιον τρόπο το κρανίο περιμετρικά.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποια κεφαλαλγία. Ωστόσο, οι πιθανότητες εμφάνισης κεφαλαλγίας αυξάνονται κατά την σχολική ηλικία, αλλά και την εφηβεία.

Κεφαλαλγία τάσης σε εφήβους και παιδιά

Συγκεκριμένα, κεφαλαλγία τάσης εκδηλώνεται σε μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο πόνος ποικίλλει και εμφανίζεται κυρίως τις ημέρες κατά τις οποίες το παιδί πηγαίνει στο σχολείο. Μπορεί να παρουσιαστεί κάποια περαιτέρω επιδείνωση μετά από το μεσημέρι στη διάρκεια της ημέρας, όταν δηλαδή το παιδί βρίσκεται στο σχολείο.

Οι έφηβοι τείνουν να υποφέρουν συχνότερα από πονοκεφάλους τάσης, κυρίως εξαιτίας άγχους, έντασης, αλλά και σε περιπτώσεις κατάθλιψης.

Επίσης, το πολύωρο και επαναλαμβανόμενο διάβασμα, αλλά και η ενασχόληση με τις οθόνες είναι όλες συνήθειες που κουράζουν τα μάτια, με αποτέλεσμα την πρόκληση κεφαλαλγιών.

Ημικρανία σε εφήβους και παιδιά

Μία ημικρανία εκδηλώνεται με μέτριο έως σοβαρό πόνο στο μπροστινό και πίσω μέρος της κεφαλής. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, θολή όραση, πυρετό, ή ακόμα και στομαχικές διαταραχές, αλλά και ναυτία και εμετό. Ο έφηβος μπορεί επίσης να παρουσιάσει ευαισθησία στο φως, στους θορύβους και στις μυρωδιές. Μετά το πέρας ενός επεισοδίου ημικρανίας συχνά μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα κόπωσης.

Βελονισμός & Αυχενικό Σύνδρομο
Αιτίες ημικρανίας

Οι ημικρανίες θεωρείται ότι οφείλονται στην ευαισθησία των αγγείων του εγκεφάλου και του κρανίου σε ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες προκαλούν σε αυτά συστολή ή διαστολή. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση, μιας και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένας τουλάχιστον από τους δυο γονείς έχει ημικρανία.

Το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, οι οποίες επηρεάζονται και από την διατροφή του παιδιού, καθώς και ο ανεπαρκής ύπνος στα παιδιά συχνά αποτελούν τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης ημικρανίας.

Ευτυχώς για τους περισσότερους πονοκεφάλους υπάρχει αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία, ενώ καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν, αυτοί βελτιώνονται, χωρίς να αποτελούν ένδειξη για την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος.

Ημικρανίες σε εφήβους και παιδιά και Ομοιοπαθητική

Μελετώντας τον πόνο και τις πιθανές αιτίες που τον προκάλεσαν, και δημιουργώντας ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες ιστορικό της ημικρανίας του κάθε παιδιού ξεχωριστά ως οντότητα, βρίσκεται το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Με την Ομοιοπαθητική συνεκτιμούνται όλοι οι πιθανοί υπεύθυνοι παράγοντες της ημικρανίας, και έτσι κάθε ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από τις κρίσεις πόνου, χωρίς να έρχεται αντιμέτωπος με κάποια παρενέργεια.

Ομοιοπαθητική και παιδί

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *